Przepyszne pierniczki last minute. Łatwe, szybkie i nie do zepsucia! Możesz je zrobić w ostatniej chwili, bo na ich przygotowanie potrzeba naprawdę niewiele czasu, a na zmięknięcie – wcale. Jednego dnia możesz upiec, ozdobić i zjeść. Albo zanieść na świąteczny stół i… zawstydzić teściową!
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 3 czubate łyżki kakao
- 180g miękkiego masła
- 180g cukru pudru
- 3 płaskie łyżki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Przesiej przez sito sypkie składniki. Wymieszaj. Dodaj masło, miód i jajka. Wyrób ciasto na gładką, jednolitą masę. Oprósz stolnicę mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do jej powierzchni. Mąką możesz lekko posypać też wałek. Rozwałkuj część ciasta na grubość 2-4 mm. Za pomocą foremek (lub szklanek i kieliszków o różnej średnicy) wykrój pierniczki. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 7-9 minut. Poczekaj aż ostygną, a potem ozdób jak chcesz. Możesz użyć do tego lukru, polewy, kolorowych posypek, perełek i płatków w kształcie śnieżynek, kolorowego cukru i pisaków.
przepis znaleziony na: www.foodcooklove.pl