Pierogi z owocami na pożegnanie lata! Truskawki z serem to wyśmienite połączenie!

Polub nas na Facebooku

Lato to czas, kiedy oczekujemy, aby obiady były lekkie, pożywne, a ich przygotowanie nie wymagało dużo czasu. Najlepsze są dania owocowe lub warzywne, które dodają energii, a jednocześnie nie są bombą kaloryczną.

66970_450Na letnie obiady, kolacje, a także podwieczorki idealnym daniem będą pierogi z owocami, zwłaszcza jeśli podamy je okraszone mrożonym musem. Słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające, stanowią świetną propozycję dla dzieci i dorosłych – szczególnie podczas upałów, gdy nasz apetyt nieco się zmniejsza przez wysokie temperatury.

Składniki: 

  • 1 opakowanie Pierogów z serem i truskawkami Jawo,
  • 600 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • cukier do smaku,
  • dwa liście melisy do dekoracji

Przygotowanie: 

Truskawki zmiksować cukrem na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Pierogi ugotować: wrzucić zamrożony produkt na 3 litry posolonego wrzątku i nie przerywając wrzenia gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowane pierogi podawać polane musem owocowym i przybrane liśćmi melisy. Mus można dowolnie modyfikować. Równie smaczny i zdrowy będzie mus z jagód lub malin, a jeśli wolimy intensywne smaki, możemy przyrządzić orzeźwiające puree z kiwi lub brzoskwiń.

Smacznego!

info. i foto.: Jawo