Lato to czas, kiedy oczekujemy, aby obiady były lekkie, pożywne, a ich przygotowanie nie wymagało dużo czasu. Najlepsze są dania owocowe lub warzywne, które dodają energii, a jednocześnie nie są bombą kaloryczną.
Na letnie obiady, kolacje, a także podwieczorki idealnym daniem będą pierogi z owocami, zwłaszcza jeśli podamy je okraszone mrożonym musem. Słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające, stanowią świetną propozycję dla dzieci i dorosłych – szczególnie podczas upałów, gdy nasz apetyt nieco się zmniejsza przez wysokie temperatury.
Składniki:
- 1 opakowanie Pierogów z serem i truskawkami Jawo,
- 600 g świeżych lub mrożonych truskawek,
- cukier do smaku,
- dwa liście melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować cukrem na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Pierogi ugotować: wrzucić zamrożony produkt na 3 litry posolonego wrzątku i nie przerywając wrzenia gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowane pierogi podawać polane musem owocowym i przybrane liśćmi melisy. Mus można dowolnie modyfikować. Równie smaczny i zdrowy będzie mus z jagód lub malin, a jeśli wolimy intensywne smaki, możemy przyrządzić orzeźwiające puree z kiwi lub brzoskwiń.
Smacznego!
info. i foto.: Jawo