Woda, kakao i papryka chili – to przepis na starożytny napój Azteków i Majów. Jednak z czasem się zmienił. Obecnie kakao z mlekiem jest ulubionym napojem wielu z nas.
KAKAO DLA ZDROWIA
Kakao można pić zamiast porannej kawy. Zawiera kofeinę i teobrominę o właściwościach pobudzających, dzięki czemu filiżanka napoju obudzi z rana. Ze względu na to, że zawartość kofeiny jest niewielka i nie przekracza 0,12%, jest bezpieczna dla dzieci. Poza tym dodaje też energii.
Kakao jest źródłem magnezu, niezbędnego dla mózgu i układu nerwowego. Przeciwdziała on nadmiernemu zmęczeniu, popoprawia ukrwienie mózgu i jego odżywienie, przez co zwiększa się wydajność umysłową. Dodatkowo pobudza pamięć i koncentrację. Poza tym jest napojem na dobre samopoczucie, gdyż zawiera tryptofan, wykorzystywany przez mózg do produkcji serotoniny, hormonu szczęścia oraz fenyloetyloaminy, czyli tzw.„czekoladowej amfetaminy”, wprowadzającej w stan euforii. Według przeprowadzonych badań, 2 filiżanki dziennie mogą wspomagać pamięć u osób starszych.
Dodatkowo wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy. Może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe, wspomagać regenerację po wysiłku i wpływać pozytywnie na układ immunologiczny.
NAJLEPSZE KAKAO
Najlepsze jest prawdziwe kakao, czyli bez żadnych dodatków i ulepszaczy oraz niekoniecznie odtłuszczone. Napoje dla dzieci zawierają chemiczne dodatki dużo cukru, przez co są bardziej kaloryczne. Zalecany jest zatem umiar w piciu kakao.