Jesteś miłośniczką pizzy, a mimo to nie chcesz przytyć? Zobacz na poniższą propozycję, wykonaną z mąki razowej. Na pewno będziesz zachwycona!
Ciasto:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 20g drożdży
- szklanka ciepłej wody
- pól łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe:
- ser mozzarella light (2 kulki)
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym / pokrojona w drobną kostkę pierś kurczaka (~120g)
- zielone oliwki
- pieczarki
- oregano, bazylia
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, następnie w szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki, oczywiście drożdże można też wkruszyć i rozrobić.
Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blasze, smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem (może być wymieszany z bazylią i oregano), następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Na jednej połowie kurczaka, na drugiej połowie tuńczyka + wszystkie inne ulubione dodatki (pieczarki można podsmażyć na patelni). Na koniec posypujemy pizzę bazylią i oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok 20-25 minut,do momentu kiedy brzeg ciasta będzie zarumieniony. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Wartości odżywcze
Białko: 121g
Węglowodany: 201g
Tłuszcz: 49g
Kalorie: 1749 kcal
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenia