Pomarańczowe zdrowie

Polub nas na Facebooku

Pomarańcze są naturalną bombą witaminowo – mineralną. Dzięki temu powinny stać się nieodłącznym elementem zdrowej diety. Są dostępne przez cały rok jako alternatywa dla sezonowych owoców. Wyróżniamy 4 zdrowotne zastosowania pomarańczowych owoców.

Tyler-Shaw

NA ODPORNOŚĆ

Mają wysoką zawartość witaminy C. Jeden owoc to 100% dziennego zapotrzebowania na C, która odpowiada za odporność organizmu, co oznacza mniej infekcji i chorób. Pomarańcze są zwłaszcza zalecane w sezonie grypy i przeziębień jako sposób zapobiegania chorobom. Soku pomarańczowego nie powinno się łączyć z ananasowym, ponieważ rozkłada witaminę C.

DLA SERCA

Witamina C jest również niezbędna w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych. Zawarte w nich flawonoidy, np. hesperydyna i witamina P obniżają poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy, atakom serca oraz innym chorobom serca i układu krwionośnego. Pomagają także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

DLA UMYSŁU

Jedzenie pomarańczy wpływa pozytywnie na nasz mózg i układ nerwowy, dzięki zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu. Zawarte w nich olejki eteryczne mają działanie uspokajające i odprężające oraz poprawiają nastrój. Warto zatem olejek pomarańczowy dodać w trakcie kąpieli do wanny, co uspokoi nerwy i zrelaksuje ciało.

NA TRAWIENIE

Jako źródło błonnika pokarmowego, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i przemianę materii. Dieta bogata w błonnik zapobiega także zaparciom, wzdęciom i wrzodom. Pomarańcze są wskazane na problemy z wątrobą, natomiast nie zaleca się ich w problemach z nadkwaśnością, żołądkiem i dwunastnicą. Jest owocem niskokalorycznym: 100 g to tylko 47 kcal. Oprócz miąższu warto jeść białą skórę, w której znajduje się błonnik i witamina P.

DLA KOBIET

Ze względu na to, że są źródłem wielu cennych substancji, w tym kwasu foliowego, witaminy A i C oraz magnezu, fosforu, wapnia i potasu mogą je jeść kobiety w ciąży. Jednak należy zachować umiar, np. 1 owoc dziennie, bo mogą powodować alergię i wpływać negatywnie na szkliwo zębów.