Yerba mate, znana także pod nazwą erva mate, jest popularnym napojem w Ameryce Południowej. Herbata jest robiona z liści ostrokrzewu paragwajskiego, które zalewa się wodą zimną lub gorącą. Tradycyjnie miksturę przyrządza się w tykwie.
W Polsce chcąc kupić mate, sklep internetowy jest najlepszym wyborem ze względu na szeroki asortyment, który jest znacznie uboższy w jakimkolwiek sklepie stacjonarnym. Mate uważana za orzeźwiający i posiadający właściwości zdrowotne napój. Czy jest tak w rzeczywistości?
Yerba a rak
Pomimo pozytywnych opinii, dotyczących właściwości yerba mate, wiele badań naukowych wykazało, że regularne picie mate może zwiększać ryzyko nowotworu jamy ustnej, przełyku, krtani pęcherza moczowego, nerek i wielu innych narządów wewnętrznych.
Najczęściej wysterkującym nowotworem jest rak przełyku. Niektóre badania wskazują, że to raczej jest spowodowane wysoką temperaturą wody, w której pije się napar aniżeli samymi właściwościami mate. Badania jednak potwierdziły, że yerba mate zawiera kancerogenne mieszaniny, dlatego jej picie może być przyczyną wystąpienia nowotworu.
Bez względu na obawy, które narosły po publikacji, sklepy z mate nadal promują jej dobroczynne właściwości. Takie przeciwstawne fakty mogą powodować pewien zamęt związany z piciem napoju.
Podejrzane związki
Ostatnie badania przyniosły bardziej konkretne informacje w tym temacie. Szczególną uwagę poświęcono mate przyrządzanej gorącą wodą jak i tej na zimno.
Naukowcy chcieli określić czy napój zawiera grupę związków zwanych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi. To właśnie one są zaklasyfikowane do kancerogennych. Oznacza to, że powodują nowotwory u zwierząt i ludzi.
Ponadto próbowano także dowiedzieć się jaka ilość tych związków jest zawarta w mate. Jest to bardzo ważne, ponieważ nie tylko mate zawiera te węglowodory. Można je spotkać także w jedzeniu i napojach.
Śladowe ilości związków kancerogennych zazwyczaj nie powodują problemów ze zdrowiem. W większych ilościach mogą wyrządzać pewne szkody w organizmie prowadzące do powstania raka.
Mate a zielona
Naukowcy szukali 21 węglowodorów w 8 odmianach mate. Ponadto sprawdzono także stężenie węglowodorów w zielonej herbacie. Badania wykazały, że w ich stężenie w mate jest nawet do jedenastu razy wyższe niż w zielonej herbacie. Niezależnie od tego czy napój jest zalewany gorącą czy zimną wodą, ilość węglowodorów nie ulega zmianie.
Wbrew obiegowej opinii o właściwościach zdrowotnych mate, dowody naukowe pokazują coś zupełnie innego. Yerba mate posiada związki mogące prowadzić do wystąpienia nowotworu, tylko w bardzo dużych ilościach.
Należy także zwrócić uwagę na to, że yerba przygotowana w tradycyjny sposób, jest konsumowana wielokrotnie podczas poczęstunku. W związku z tym stężenie węglowodorów jest znacznie wyższe niż w przypadku, gdy byłaby wypita tylko jeden raz. Jednak nie należy panikować, picie mate od czasu do czasu nie zagraża zdrowiu pijących napój, a sklepy z mate nadal mogą cieszyć się dużą popularnością.
info. i foto.: materiały prasowe