Warzywa i owoce najzdrowsze są wtedy, gdy nie są przetworzone. Świeże, zerwane prosto z drzewa czy krzaczka maja najwięcej witamin. Na przykład brokuły są warzywem, które posiada najwięcej witaminy C oraz substancji o działaniu antyrakowym.
Jak dowiedli naukowcy obróbka cieplna pozbawia go tych substancji – jednak w różnym stopniu. Pieczony i smażony zachowuje jeszcze pewną ilość zdrowotnych substancji, gotowany natomiast całkowicie się z nich wypłukuje.
Jak przechowywać owoce?
Ważny jest również sposób przechowywania żywności. Warzywa i owoce nie mogą długo leżeć i czekać na ich spożycie. Najlepiej więc jeść je zaraz po zakupieniu. Należy pamiętać jednak o ich odpowiednim myciu. Lodówki do zabudowy, w których trzymamy owoce i warzywa muszą być czyste. Nawet w tak niskich temperaturach rozwijają się bowiem bakterie, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie na tych produktach, które są delikatne i podatne na działanie bakterii. Niektóre owoce trzymane w lodówkach tracą swoje właściwości. Zaczynają ciemnieć, dostają brzydkich plam czy więdną.
Uważaj na egzotyczne owoce!
Zielone, niedojrzałe pomidory trzymane w chłodniach nie mają już szans na to, by dojrzały. Niskie temperatury zahamowują bowiem bezpowrotnie możliwość dojrzewania. Owoce egzotyczne natomiast zrywane są w postaci surowej – dojrzewają w kontenerach statków i na straganach. Niestety bardzo często nie maja wiele wspólnego z południowym słońcem. Na tego typu owoce trzeba uważać szczególnie – choć do odbiorcy trafiają już wstępnie oczyszczone, zdarza się, że w kontenerach, w których są przywożone znajdują się egzotyczne owady i pajęczaki. Skórka tych owoców może więc zawierać wiele niebezpiecznych substancji.
Higiena i raz jeszcze higiena!
Higiena ważna jest na każdym kroku. Również podczas tak prozaicznych czynności jak mycie naczyń. Brudny zlew jest siedliskiem bakterii. Warto wiec zainwestować w takie sprzęty jak zmywarki. Dzięki wysokiej temperaturze zmywarki niszczą nie tylko zabrudzenia ale i groźne drobnoustroje.
info. i foto.: materiały prasowe