Obchodzone z 29 na 30 listopada imieniny Andrzeja, czyli popularne Andrzejki, posiadają bogatą tradycję. Podczas tej magicznej nocy dziewczęta wróżyły, aby poznać tajemnicę swojego zamążpójścia. Dziś wróżby traktujemy już mniej poważnie, a skupiamy się głównie na zabawie. Organizując imprezę andrzejkową nie można zapomnieć o pomysłowych przekąskach. Nasza propozycja to prosty i szybki przepis na chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem.
Ta przegryzka ma tę zaletę, że jest nie tylko smaczna, ale również możesz ją przygotować w niecałe pół godziny. – Na chłodny andrzejkowy wieczór warto zaserwować ciepłe przekąski z serem żółtym. Goście zaspokoją głód, ale się nie przejedzą. Aby ser żółty dobrze się rozpuścił i ciągnął, wybierzmy taki, który będzie odpowiedni do obróbki termicznej. Do przekąsek na ciepło sprawdzi się np. Gouda MSM Mońki, charakteryzujący się doskonałą topliwością – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 20 plasterków mini salami
- pomidorki koktajlowe (według uznania)
- 1 czerwona cebulka
- orzeszki piniowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kwadracików, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na każdym z kawałków kładziemy plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki mini salami. Układamy także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy aż się zarumienią.
Po upieczeniu możemy udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!