Wiosna, wiosna, ach to ty… śpiewał Marek Grechuta. Ale czy wiosna rzeczywiście jest dla nas taka dobroczynna? Odkrycie depresji sezonowej, zależnej od pory roku i nasłonecznienia, pozwoliło spojrzeć na tą urodzajną część roku całkiem inaczej. Depresja o sezonowym wzorcu częściej dotyka kobiet, aniżeli mężczyzn, jednak zachorować mogą przedstawiciele i przedstawicielki obu płci.
Czym charakteryzuje się wiosenna depresja?
Przychodzi wraz z przyjściem wiosny, co roku o tej samej porze. U niektórych pojawia się również jesienią. Jej objawy nasilają się podczas przesilenia zimowego i wiosennego. Właściwie nadal nie wiadomo, co dokładnie powoduje chorobę. Wydaje się, że podczas jesieni może to być nagły niedobór promieni słonecznych, a więc również obniżenie stężenia witaminy D, która powstaje przez biofotosyntezę w skórze. Epizody depresji łączą się też ze zmianami temperatur. Osoby podatne na depresje sezonowe mogą na czas wystąpienia objawów wyjechać na urlop do cieplejszych i bardziej nasłonecznionych krajów.
Czym objawia się choroba?
Chorzy czują się przygnębieni i smutni. Odczuwają brak energii, wykazują obniżoną aktywność. Mogą czuć nieznany lęk, a przy tym są drażliwi. Pojawiają się problemy z wykonywaniem codziennej pracy, zapamiętywaniem, uwagą. Towarzyszące chorym uczucie przewlekłego zmęczenia może prowadzić do przesypiania większej części dnia. Pogarsza się popęd seksualny, a w przypadkach skrajnych mogą wystąpić myśli samobójcze.
Jak leczyć depresję sezonową?
Dobre rezultaty przynosi terapia sztucznym światłem, czyli fototerapia. Chorzy mogą przyjmować również leki przeciwdepresyjne oraz przechodzić psychoterapie, które pomogą w lepszym zrozumieniu choroby i sposobach radzenia sobie z jej objawami.
Warto również prowadzić suplementację witaminą D, żelazem i magnezem oraz przejść na dietę bogatą w mikro- i makroelementy. Warto również spożywać więcej produktów bogatych w kwasy omega-3.
Aktywność fizyczna i zrównoważona dieta
To, co chorzy mogą zrobić dla siebie to zacząć dbać o swój sposób życia. Warto zacząć uprawiać sport lub chodzić na spacery. Nie bez powodu mówi się, że w „zdrowym ciele, zdrowy duch”. Wysiłek fizyczny pobudza nasze ciało do większej pracy. Również mózg zostaje dotleniony, zaczynamy myśleć trzeźwiej i szybciej.
Układając dietę jesienią i wiosną warto spożywać więcej kasz, warzyw, dzikiego i brązowego ryżu, orzechów oraz ryb. Chleb biały lepiej zamienić na ten razowy lub pełnoziarnisty.
Zapraszamy na ZnamLek.pl – rzetelne opinie o lekach