Smaczne przystawki i przekąski na stałe weszły już do naszego menu. Pierwsze podawane gościom na zimno lub gorąco przed daniami głównymi i serwowane wraz z napojami alkoholowymi podczas imprez towarzyskich i przyjęć rodzinnych, mają nierzadko bardzo wykwintny charakter. Głównym zadaniem przekąsek, wśród których znajdziemy gotowe produkty spożywcze jak chipsy, ciasteczka lub coraz bardziej popularne orzechy, owoce i warzywa, jest zaspokajanie naszego apetytu pomiędzy regularnymi posiłkami.
Istnieje bardzo wiele przykładów pysznych i świetnie prezentujących się przystawek. Nadziewane warzywa, paszteciki, różnego rodzaju koreczki, zupy typu krem, sałatki, pory lub szparagi w zalewie winegret czy wspaniale udekorowane niewielkie kanapeczki pobudzają zmysły i zachęcają do skosztowania dań głównych. Za zdrowe przekąski mogą posłużyć kolorowe dary natury pochodzące na przykład z przydomowych ogrodów i działek. Estetycznie pokrojone marchewki, ogórki, pomidorki koktajlowe, greckie bądź hiszpańskie oliwki oraz naturalne słodkości takie jak truskawki, jabłka czy jagody pozwalają nam przetrwać do obiadu lub kolacji, a także znakomicie urozmaicają chwile relaksu w gronie przyjaciół.
Wszystkie te wielobarwne smakołyki najlepiej zaprezentują się w naczyniach wykonanych z przeźroczystego szkła. Atrakcyjne i modne formy podkreślą wyjątkowe piękno przygotowanych przez nas kompozycji i wraz z nimi staną się doskonałą ozdobą stołu.
Wyśmienite sałatki owocowe wspaniale będą wyglądać w uroczych salaterkach Klio marki Galicja dla Twojego Domu. Te ładne naczynia o kształcie połówki jabłka, są odpowiednio głębokie, by pomieścić sporą porcję dla jednej osoby. Ciekawą formą wyróżnia się również salaterka Salsa przypominająca kroplę wody, warto przeznaczyć ją na przykład na dipy, bakalie czy inne drobne przekąski. Jeśli natomiast wybierzemy zestaw złożony z sześciu trójkątnych salaterek o nowoczesnym wzornictwie, możemy ułożyć na stole imponującą kompozycję. Cztery z nich wypełnione kolorowymi pysznościami stworzą koło, zaś dwie pozostałe pomieszczą pasujące do nich sosy. Salaterki nie zajmują wiele miejsca, łatwo je umyjemy i umieścimy nawet na małym stoliku. Ogromną zaletą szkła jest także to, iż nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie absorbuje zapachów.
W każdej kuchni niezastąpione okażą się również salaterki na przystawki o tradycyjnej podłużnej formie. Wielobarwne surówki i sałatki będą w nich wyglądać imponująco.
Szklane naczynia mają uniwersalny charakter, możemy używać ich podczas wystawnych przyjęć urządzanych w salonie lub jadalni oraz w czasie kameralnych spotkań towarzyskich w ogrodzie czy na tarasie. Salaterki pasują nie tylko do naczyń szklanych, znakomicie prezentują się także w towarzystwie ceramiki w różnych kolorach, świetnie współgrając z każdym wystrojem kuchennego wnętrza. Zawsze modne i zawsze na czasie doskonale eksponują zawartość, dając nam tym samym nieograniczone możliwości wykorzystania umiejętności kulinarnych i kreowania niepowtarzalnych zestawów.
W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu
Salaterka na przystawki KLIO, cena brutto: 3,67 zł
Salaterka na przystawki, cena brutto: 6,38 zł
Salaterka na przystawki SALSA, cena brutto: 3,66 zł
Salaterka na przystawki CLEO, cena brutto: 4,46 zł
Pomysł na smaczną przystawkę
Sałatka z kapusty pekińskiej z pomarańczami
150 g kapusty pekińskiej (1/2 małej główki), 50 g rodzynków, 1 pomarańcza, 50 g orzechów włoskich, 75 g śmietany, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, sok z ½ limony, 1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego, 100 g ziarnistego białego sera, ½ łyżeczki świeżego lub suszonego roztartego rozmarynu.
Pełnowartościowa łatwa do wykonania. Jedna porcja zawiera około 1100 kJ/260 kcal, 7 g białka, 17 g tłuszczu, 18 g węglowodanów. Przygotowanie: 15 minut.
Kapustę umyć, dobrze osączyć i pokroić ukośnie w cieniutkie paseczki. Rodzynki umyć i osączyć. Pomarańczę obrać i wyfiletować (zachować 4 cząstki do ugarnirowania). Orzechy grubo posiekać (4 połówki orzechów odłożyć do ugarnirowania). Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z olejem, sokiem limonowym i jabłkowym. Sos wymieszać ze składnikami w misce. Do sałatki dodać także ser i drobno posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Sałatkę ugarnirować cząstkami pomarańczy i połówkami orzechów.
Sałatka owocowa z orzechem kokosowym
1 marchew średniej wielkości (ok. 100 g), 50 g rodzynków, sok z ½ limony, 100 g świeżego miąższu orzecha kokosowego (1/3 orzecha), 8 świeżych daktyli, 1 owoc mango, 1 awokado, 100 g śmietany, 2 łyżeczki płynnego miodu, spora szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu, 1 gałązka melisy.
Pełnowartościowa nieco droższa. Jedna porcja zawiera ok. 1900 kJ/450 kcal, 4 g białka, 29 g tłuszczu, 42 g węglowodanów. Przygotowanie: 20 minut.
Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć i osączyć. Utartą marchew wymieszać z rodzynkami i ½ łyżki soku z limony. Miąższ orzecha kokosowego pokroić w cienkie plasterki. Daktyle umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i ogonki. Mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Awokado cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i miąższ pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na czterech talerzach. Plasterki awokado skropić ½ łyżki soku z limony. Śmietanę ubić niezbyt sztywno, wymieszać z miodem, pozostałym sokiem z limony i odrobiną pieprzu. Sałatkę polać sosem i doprawić do smaku pieprzem z młynka. Każdą porcję ugarnirować listkiem melisy*.
*Sałatki z całego świata na przystawkę jako dodatek lub samodzielne danie – pyszne, urozmaicone, wykwintne, red. Annette Wolter, Cykada 2001, str. 17
Materiały prasowe Afir Biuro PR firmy Galicja