- Papryka faszerowana quinoą
6 papryk
1 opakowanie ryż&quinoa firmy Moni
cukinia
cebula
bakłażan
kilka pieczarek
pęczek natki pietruszki
szczypiorek
sól, pieprz Kotanyi
Kaszę gotuj przez 10 minut, następnie wymieszaj z podsmażoną cukinią, cebulą, bakłażanem, pieczarkami, solą i pieprzem. Nafaszeruj paprykę i zapiekaj około 20 minut, posyp natką pietruszki i szczypiorkiem.
- Kisz ze szpinakiem i fetą i sałata z własnym sosem winegret
Ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
150 g mąki
szczypta soli
W żaroodpornej misce umieść masło, wodę, olej, sól i cukier. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wstaw miskę na 15 minut. Kiedy masło się rozpuści wyjmij miskę i od razu dodaj mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Farsz:
500 g liści szpinaku
200 g fety
150 g śmietany 18%
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz Kotanyi
Na łyżeczce masła podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj szpinak i zostaw do wystudzenia. Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą i pieprzem, wylej na formę z ciastem, na to wyłóż szpinak i pokruszoną fetę. Tartę wstaw na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Zielony koktajl
2 buraki
2 gruszki
szklanka malin mrożonych
1 szklanka truskawek mrożonych
1 szklanka wody
2 pomarańcze
4 łodygi selera naciowego
ananas
1 szklanka wody
- Chleb z kaszy gryczanej niepalonej (przepis)
Kasza gryczana dzięki dużej zawartości minerałów i krzemionki fantastycznie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.Aby zapewnić zdrowy wygląd twoim włosom można stosować preparat rekomendowany przez Kasię Vitapilmama.
- Placuszki z cieciorki
300 g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
4 łyżki siemienia lnianego całego
4 jajka
2 czerwone cebule
sól
olej kokosowy Look Food
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, siemię lniane zalej wrzątkiem. Zmiksuj cieciorkę z jajkami, siemieniem i solą, następnie dodaj cebulkę i wymieszaj.
- Batoniki daktylowe
Szklanka daktyli (suszonych)
4 łyżki płatków owsianych
½ szklanki orzechówLook Food
2 łyżki tahini
2 łyżki pestek słonecznikaLook Food
2 łyżki płatków kukurydzianych lub np. dmuchanej kaszy jaglanej
łyżka wiórek kokosowychLook Food
kilka kropli olejku waniliowego
Daktyle namocz w wodzie, orzechy suche zmiksuj, następnie wszystko wymieszaj, włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do lodówki.
Składamy serdeczne podziękowania:
Partnerom: Philipiak , Tetley, VitaPil mama, Kotanyi, Femaltiker, NutroPharma, Słoneczna Tłocznia, LookFood, Curver
Patronom: Zwierciałdo, Czytaj Skład
Warsztaty z Katarzyną Błażejewską-Stuhr odbyły się 11 marca br. w godz. 17.00-20.00 w studio kulinarnym Małe Przyjemności w Warszawie przy ul. Dzielnej 15.
Organizator www.allaboulife.pl