Roszponka – bajeczne warzywo w potrójnej roli!

Polub nas na Facebooku

Roszponka, podobna do sałaty, wyróżnia się właściwościami odżywczymi i leczniczymi. To skarbnica cennych witamin i soli mineralnych, dzięki czemu wpływa korzystnie także na nasze zdrowie i wpływa pozytywnie na 3 ważne układy w organizmie:

 roszponka

  1. POKARMOWY – wspiera procesy trawienne i pomaga w problemach trawiennych, np. w zaparciach oraz nieżycie i wrzodzie żołądka i dwunastnicy. Poza tym wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i innych szkodliwych substancji oraz poprawia nasz apetyt. Ze względu na, że jest niskokaloryczna, można ją jeść w trakcie odchudzania. 100 g roszponki to tylko 21 kcal, a dodatkowo witaminy A, C i z grupy B oraz kwas foliowy, błonnik,  żelazo, wapń, miedź, magnez, fosfor, cynk, sód, mangan i potas.
  2. NERWOWY – ma właściwości uspokajające, a dzięki czemu odpręża psychicznie w stanach niepokoju i napięcia. Może się również przydać się w trackie tzw. przesilenia wiosennego, kiedy to możemy być bardziej senni, osłabieni i rozdrażnieni. Jako źródło cennych witamin zapobiega niedoborom witaminowym i wzmacnia organizm o zimie. Wpływają pozytywnie na samopoczucie. Dlatego sałatka z roszponką w roli głównej to dobry pomysł. Jako źródło żelaza, przyda się też w stanach osłabienia kobietom w ciąży i z obfitymi miesiączkami.
  3. MOCZOWY – zaleca się ją w jadłospisie osób, które chorują na dnę moczanową, ze względu na to, że zalicza się ją do warzyw, z których powstaje niewielka ilość kwasu moczowego.