Ryż to popularny produkt spożywczy, który jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Popularny i łatwo dostępny jest składnikiem wielu zdrowych dań, które dbają również o naszą sylwetkę.
KOLOROWY RYŻ
Najpopularniejszy podział ryżu to ze względu na kolor. Wyróżniamy wtedy: biały, czarny i brązowy. Najczęściej wybieramy ryż biały, który chociaż ma mało składników odżywczych, szybko się gotuje i ma bardzo delikatny smak oraz dłuższy termin przydatności.
Bardziej wartościowy jest czarny o orzechowym zapachu i ciemnofioletowym kolorze już po ugotowaniu. Jako źródło aminokwasów, karotenu, miedzi, cynku, żelaza i wielu witamin jest produktem, który wpływa pozytywnie na wzrok i układ krwionośny oraz pamięć.
Najbardziej wartościowy jest ryż brązowy, która zawiera więcej składników odżywczych i błonnika od ryżu białego. Jest źródłem witamina: B6, niacyny, tiaminy, ryboflawiny i kwasu pantotenowy oraz magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu i selenu. Warto go włączyć do diety, bo wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i wspomaga oczyszczanie organizmu. Ze względu na to, że dłużej jest trawiony, to daje dłuższe uczucie sytości. Jedyną wadą jest to, że dłużej się gotuje.
INNY RYŻ
Zawsze można kupić inny ryż, np. jaśminowy, dziki i basmati. Za najszlachetniejszy uważa się basmati o orzechowym smaku i specyficznym zapach – długoziarnisty.
Jaśminowy podczas gotowania uwalnia piękny, kwiatowy zapach i ma delikatnie słodki smak. Natomiast dziki to ziarenka dzikiej trawy, pochodzącej z Ameryki Północnej.