Sałata – zielona bomba witaminowa!

Polub nas na Facebooku

Roszponka, rukola, masłowa, lodowa i rzymska – każda sałata jest ważnym składnikiem diety. Oprócz walorów smakowych ma także zdrowotne. Jest smaczna, wartościowa dla organizmu i do tego tania.

 sałata

ZDROWE LIŚCIE

Warto jeść sałatę z pięciu powodów. Po pierwsze, jest źródłem witamin i soli mineralnych: witaminy D, C, E, A i z grupy B oraz potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, manganu i kwasu foliowego. Dzięki temu pomaga uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają starzenie się skóry. Po drugie, wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i przemianę materii oraz poprawia trawienie, ponieważ jest źródłem błonnika oraz odkwasza organizm. Po trzecie, wzmacnia układ odpornościowy, krążenia i nerwowy.

Po czwarte, z racji tego, że jest bogata w kwas foliowy jest zalecana kobietom w ciąży i tym, które starają się o dziecko, czyli przyszłym mamom. Po piąte, jest lekka i niskokaloryczna, a więc może być składnikiem diety odchudzającej. 100 g sałaty to 12 kcal. Po szóste, obecność witaminy A wpływa na poprawę procesu widzenia i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Poprawia także kondycję i wygląd naszej skóry.

SAŁATA NA TALERZU

Sałata wymaga odpowiedniego przechowywania w lodówce i właściwego przygotowania do podania na talerzu, co decyduje o jej wartościach zdrowotnych. Nigdy nie przechowujmy jej w zamkniętej foliowej torbie, ponieważ to idealne warunki do zamiany azotanów w szkodliwe azotyny. Każdy liść myjmy osobno, krótko, ale starannie pod bieżącą chłodną wodą, unikając długiego moczenia. Następnie należy je porwać na małe kawałki rękami (bez użycia noża). Sałata lubi towarzystwo ziół i innych dodatków, np. ogórka, pomidora, cebuli oraz jajka na twardo, oliwy z oliwek lub soku z cytryny.