Polub nas na Facebooku
Składniki (2 porcje):
- 2 jajka
- 100 g sera typu mozzarella (kuleczki)
- 1/4 sałaty lodowej
- garść rukoli
- 4 rzodkiewki
- 1/4 ogórka szklarniowego
- 1 czerwona papryczka chili
- kiełki mieszane (garść)
- szczypiorek i natka pietruszki
- sól i pieprz
- makaron pełnoziarnisty penne 100 g
Sos:
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sera fromage
Przygotowanie:
- Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
- Sałatę i rukolę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), kolki mozzarelli , posypać szczypiorkiem, natką oraz mixem kiełków, dodać ugotowany makaron. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę sosem.
tekst i zdjęcie:materiały prasowe