Sezon na truskawki w pełni – bez tych pysznych owoców nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu, są przy tym niskokaloryczną i smakowitą przekąską w gorący dzień. Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów czy sosu do naleśników. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli. Połączenie być może zaskakujące, ale w gorące, letnie dni sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Sprawdź nasz przepis na orzeźwiającą sałatkę z serem pleśniowym i truskawkami.
– Połączenie sera pleśniowego z owocami daje wyjątkowy bukiet smakowy. Słodkie truskawki świetnie komponują się z charakterystyczną goryczką sera pleśniowego, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sałatka nie tylko orzeźwi w upalny dzień, ale także dostarczy wielu witamin, a ser pleśniowy zapewni uczucie sytości na co najmniej kilka godzin.
Sałatka z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym.
Składniki:
- 150 g truskawek
- rukola
- 100 g ser pleśniowy
- kilka łyżek octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Smacznego!