Sery pleśniowe i warzywa prosto z grządki, czyli sezonowe potrawy, które uwiodą Twoje podniebienie

Polub nas na Facebooku

Lato w pełni i o świeże, pachnące warzywa nietrudno. Zapaleni działkowcy i właściciele domów z uroczymi ogródkami nie mają z tym problemu – wystarczy drobna wyprawa z kobiałką lub koszykiem – i kuchnię przepełniają wakacyjne aromaty. Jednak wszyscy pozostali miłośnicy jarzynowych szaleństw też sobie poradzą – wystarczą drobne zakupy na pobliskim targu. Przy okazji „zahaczmy” o stoisko z serami pleśniowymi – a smakowite dania i sałatki skomponują się nam niemal same – bez najmniejszego wysiłku.

warzywa-ser-plesniowy

Szpinak w serowych aromatach

Młody szpinak, o który nietrudno w wakacje, fantastycznie „czuje się” w nieco ostrzejszych smakach serów pleśniowych. Tworzy parę wręcz idealną – zwłaszcza, jeśli uzupełnimy ją o pulchne naleśniki. Wystarczy, że przygotujesz ciasto naleśnikowe według domowej receptury. Przesianą mąkę, jajka, olej, wodę i mleko zmiksuj na gładką masę. Krągłe, rumiane placuszki piecz na rozgrzanej patelni i maśle. Na drugiej patelni (w rozpuszczonym tłuszczu) przesmaż rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli – dodaj szpinak i odrobinę pieprzu. Czujesz, jak urzekająco pachnie cała kuchnia, a nawet mieszkanie? Pewnie jakiś zgłodniały sąsiad niebawem zapuka do drzwi – przygotuj kilka dodatkowych porcji na dokładkę i dla „zbłąkanych wędrowców”.

Kiedy składniki już troszkę się przesmażą – pora na gwoździa programu: rozdrobniony ser. Jeśli Twoi domownicy są amatorami raczej delikatniejszych akcentów smakowych i subtelniejszych aromatów – wybierz ser Castello z białą pleśnią. Gdy nie stronią od zdecydowanie przyprawionych, ostrzejszych potraw – postaw na dobry ser z niebieską pleśnią. Pozostało nałożyć pyszny farsz na naleśniki i zwinąć placuszki w urocze ruloniki. Jeszcze chwilka na patelni – koniecznie obsmaż je z obu stron. Wówczas placki nabiorą charakterystycznej chrupkości, a wonie ciasta i farszu połączą się w jedną, cudowną całość, której nikt nie jest w stanie się oprzeć.

Kompozycja warzywno-serowa dla miłośników mięs

Teraz kolej na danie, które zadowoli podniebienie „mięsożernych” członków rodziny. Jeśli masz niewykorzystany, pieczony rostbef – użyj go do skomponowania sycącej, letniej sałatki. Pokrój go na plasterki i przełóż do półmiska. Skrop oliwą z oliwek, słodkim sosem chili i posyp listkami świeżej, pachnącej kolendry. Całość wymieszaj. Pora na sezonowe warzywa z ogrodowej grządki. Oskrobaną, młodziutką marchewkę posiekaj na dłuższe plastry, a następnie sparz ją w soku pomarańczowym, doprowadzonym do wrzenia. Powietrze w domu napełnia się aromatami wakacji, a domownicy pewnie nie mogą doczekać się, kiedy zasiądą do stołu.

Nadszedł czas na pomidory prosto z krzaka – porozcinaj je na tzw. ósemki. Przyda się też sałata (wybierz kilka rodzajów) – porwij ją na mniejsze części. Świeżą paprykę pokrój w paseczki. Wszystkie elementy połącz z przygotowanym wcześniej mięsem – dodaj małe kawałeczki sera z niebieską pleśnią i delikatnie wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i… gotowe! Nakryj do stołu i wołaj swoich ukochanych głodomorów na posiłek.

Lato szybko mija – dlatego czerp z jego dobrodziejstw i nie bój się eksperymentować w kuchni. Skorzystaj z naszych inspiracji, a potem wypełnij kosz jarzynami, zaopatrz się w kilka rodzajów serów, np. Castello, i realizuj własne, kulinarne fantazje. Twoja rodzina doceni pomysłowość i odwdzięczy się za królewską ucztę. Czym? Pewnie uśmiechem i zmywaniem naczyń.