Smaczna i zdrowa propozycja na letni posiłek? Przygotuj wyśmienite, obfitujące w witaminy dania z bakłażana i cukinii!
Bakłażan – zdrowy, modny i smaczny
Występuje pod wieloma nazwami – oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna czy bakman. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia jest owocem – jagodą. Bakłażan posiada wiele zalet – oprócz tego, że jest niskokaloryczny (zawiera 90% wody!), obfituje w wapń, potas i błonnik. Może być uznany za kwintesencję zdrowego odżywiania się również z innych powodów: ma właściwości detoksykacyjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia również przemianę materii, a także obniża poziom cholesterolu. Czy trzeba dłużej namawiać do tego, by stał się częstym elementem naszego menu?
Cukinia – podczas diety i detoksu
Nie sposób policzyć ile ma odmian. Jedno jest pewne – niesie w sobie dużo zdrowia. Podobnie jak bakłażan, składa się w 90% z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 15 kcal). Ponadto odkwasza organizm, więc gdy potrzebny jest detoks, warto wprowadzić ją do jadłospisu. Jak wiele jest odmian tego warzywa, tak wiele ma witamin: B1, B2, PP, C i składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Interesujące jest również to, że nawet kwiaty cukinii są jadalne!
Bakłażan i cukinia w parze z…?
Wiemy już, że warto jeść te warzywa, ale jak najlepiej je przyrządzić? Można zrobić to na wiele sposobów – wydrążyć środek, nafaszerować mięsem mielonym, papryką i upiec, przygotować na grillu, zrobić leczo, czy traktując jako przekąskę po prostu podgryzać między posiłkami. Świetnie sprawdzą się również w sałatce, makaronie, a nawet na pizzy. Z tymi warzywami w kuchni nie trzeba się ograniczać! – Potrawom z cukinii i bakłażana warto nadać charakteru, by stały się bardziej wyraziste w smaku. Idealnym dodatkiem do warzyw przygotowywanych na ruszcie będzie pikantny sos piri-piri marki Tarsmak lub sos tatarski, a do sałatek i makaronów sprawdzi się sos czosnkowy – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej szeroki wachlarz sosów, ketchupów i majonezów.
Bakłażan i cukinia – afrodyzjaki na wyciągnięcie ręki
Warto korzystać z wyjątkowości tych warzyw, również ze względu na ich szczególne właściwości. Pamiętajmy o tym, że są to afrodyzjaki – jak małże czy szampan, z tą różnicą, że ich zakup jest mniej obciążający dla portfela. Bez oporów warto więc kulinarnie eksperymentować, tworząc wyjątkowe potrawy. Grzeszyć w tak zdrowy sposób można do woli – to oferują nam teraz te niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne warzywa.