Sezon na rabarbar

Polub nas na Facebooku

Rabarbar – inaczej rzewień – to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

-EDYSK_2-artykuly_nowe10-15660254_ml

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 20 kcal w 100 g – i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię. abarbar używany w kuchni nie jest tą samą rośliną, która już w tradycyjnej medycynie chińskiej znana była jako roślina lecznicza. Spośród około dwudziestu odmian rzewienia Chińczycy stosowali Rheum officinale, czyli rabarbar leczniczy. To odmiana rabarbaru o dużych liściach i kłączach sięgających nawet 3 metrów wysokości. W medycynie używa się głównie korzenia rabarbaru lekarskiego. Ciekawą informacją jest to, że w Chinach rabarbar do dziś zajmuje miejsce w pierwszej pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Stosuje się go tam np. jako środek na bolące zęby. Usmażony korzeń rabarbaru moczy się w alkoholu. W tak powstałej nalewce zanurza się wacik, który przykłada się na bolący ząb. Według tradycji, ból bardzo szybko mija.Korzeń rabarbaru leczniczego ma też właściwości przeczyszczające.

Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia. Rzewień to roślina zawierająca też rapontycynę – substancję działająca estrogennie. Rabarbar polecany jest więc kobietom z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, kobietom w okresie klimakterium, młodym dziewczynom borykającym się z trądzikiem i mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć.