Sierpień to miesiąc, podczas którego nie sposób oprzeć się pięknym, kolorowym warzywom sezonowym. Nie ma w tym absolutnie nic dziwnego – w końcu to właśnie w tym okresie świeże produkty żywnościowe są najlepsze. Trzeba z nich korzystać jak najczęściej, dopóki lato trwa!
Warzywa sezonowe – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Ósmy miesiąc w roku nie bez powodu jest tak uwielbiany. Lato w pełni, słońce przygrzewa, a obok lokalnych warzywniaków i rynków nie sposób przejść obojętnie. Mnogość pysznych, sezonowych warzyw i owoców potrafi pobudzić wyobraźnię i inspirować do tworzenia nowych potraw z ich wykorzystaniem. Warto jak najczęściej wykorzystywać bakłażany, buraki, cukinię, kukurydzę oraz pomidory, które właśnie w sierpniu są najbardziej soczyste i przepełnione smakiem. To także okres, w którym warto kupić fasolkę szparagową – obowiązkowy element każdego obiadu, który w towarzystwie podsmażonej bułki tartej pasuje niemal do każdego dania.
Co na obiad w sierpniu?
Poszukujesz inspiracji na sierpniowy obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw? Bardzo dobrze trafiłaś! Poniżej przedstawiamy kilka szybkich i pysznych propozycji, które z pewnością zasmakują każdemu!
- Faszerowana cukinia to bardzo ciekawa propozycja na wykorzystanie tego warzywa. Mięsożercy z pewnością polubią farsz z mięsa mielonego, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli – odpowiednio przyprawiony będzie smakował jak danie inspirowane kuchnią meksykańską! Równie dobrze sprawdzi się jednak farsz z ryżu z dodatkami i aromatycznym sosem. Nie zapomnij o tym, aby wierzch posypać serem, a wnętrze cukinii wykorzystać w najbliższym czasie do innego dania!
- Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli urozmaicone spaghetti po bolońsku lub arrabbiata. Bakłażan doda rzadko spotykanego smaku i przedstawi popularne, lubiane danie w nieco innym świetle.
- Leczo – uwielbiany przez wszystkich, najprostszy obiad świata! Jest to potrawa, której najlepiej od razu przygotować sporą ilość. Ta pyszna mieszanka warzyw świetnie sprawdzi się obiad przez kilka kolejnych dni, a urozmaicona o kiełbaskę – mięsną lub wegetariańską – smakuje wyśmienicie! Oczywiście w tym przypadku pierwsze skrzypce gra cukinia, papryka, a także pomidory – cała reszta składników to kwestia osobistych preferencji!
- Placuszki z cukinii, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest dobre osuszenie cukinii oraz dobranie odpowiednich dodatków – śmietany, syropu klonowego, konfitury, a nawet domowego sosu czosnkowego!
Warto pamiętać, że sezon grillowy wciąż trwa! Sezonowe warzywa świetnie sprawdzają się również w przypadku dań przeznaczonych do jedzenia w plenerze, nie tylko w formie świeżych sałatek. Grillowane cukinie lub bakłażany pokrojone w plastry wspaniale smakują z dodatkiem ulubionych przypraw jako dodatek do dań głównych. Szaszłyki z kurczakiem lub klopsikami dobrze urozmaicić o przerywniki postaci marchewki i cukinii, a gotowana kukurydza w kolbach z pewnością obudzi w gościach wakacyjne wspomnienia znad morza.
Okres wakacyjny to ten czas w roku, w którym warto dać się ponieść fantazji i eksperymentować w kuchni. Stały dostęp do świeżych, lokalnych składników przepełnionych smakiem i aromatem sprawi, że każde danie będzie smakować wspaniale – szczególnie zjedzone na ogródku lub balkonie w towarzystwie