Premiera książki „Kulinarne podróże po Chorwacji”
Chorwacja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wybieranych przez Polaków. Niezwykłe plaże, ciepłe morze, przejrzyste jeziora, góry, bogate dziedzictwo kulturalne, doskonałe jedzenie i cenione wina – oto kraj na wymarzony urlop. Dla ciekawych świata, spragnionych słońca, a także dla wytrawnych smakoszy nakładem wydawnictwa National Geographic ukazał się niezwykły przewodnik „Kulinarne podróże po Chorwacji” – pełen opisów malowniczych krajobrazów i przepisów na pyszne, śródziemnomorskie dania.
„Kulinarne podróże po Chorwacji” to doskonała propozycja dla osób, które już odwiedziły Chorwację oraz tych, którzy dopiero planują tam pojechać i cieszyć się smakami kuchni chorwackiej. Książka jest jednocześnie przewodnikiem po najciekawszych zakątkach tego różnorodnego kraju, jak i zbiorem znakomitych przepisów kulinarnych opartych na tradycji chorwackiej i śródziemnomorskiej.
„Istria, Primorie i Kvarner”, „Dalmacja”, „Zagrzeb i okolice”, „Zagorje”, „Slawonia” – każdy region Chorwacji ma swoje smaki i „smaczki”. Przewodnik w czytelny i przejrzysty sposób przedstawia wszystko czego warto tam skosztować. Wybór terminu podróży ułatwi praktyczne kalendarium najważniejszych festiwali i wydarzeń w Chorwacji.
Creme de la creme każdego rozdziału są starannie wyselekcjonowane przepisy na potrawy kuchni chorwackiej. Bazują one na składnikach takich jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, świeże warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso. Proponowane w książce dania charakteryzują się bogactwem smaków, co docenią nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Dodatkowym walorem zamieszczonych przepisów jest to, że zostały w nich wykorzystane produkty dostępne w polskich sklepach. Dzięki temu we własnej kuchni łatwo odtworzymy tradycyjne smaki Chorwacji, a myślami odpłyniemy do słonecznych wakacji…
Oto przykład przepisów zawartych w książce:
Mięsno-warzywna zapiekanka z Goricy
składniki:
- 800 g wieprzowiny
- 4 cebule
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 400 g pomidorów krojonych klasycznych Podravka
- 300 g kapusty białej
- 2 marchewki
- 200 g fasolki szparagowej
- 400 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka Vegety pikantnej
- 1 łyżeczka Vegety Natur W Smak do grillowanych warzyw
- pieprz
przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w kostkę i gotować ok. 20 minut we wrzącej wodzie (ok. 500 ml). Cebulę drobno posiekać i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Kaszę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Kapustę i fasolkę szparagową pokroić na kawałki, marchewkę w krążki, a ziemniaki i paprykę w kostkę Ugotowaną kaszę, pokrojone warzywa i pomidory wrzucić do naczynia żaroodpornego, doprawić Vegetą do grillowanych warzyw, dodać mięso i posypać Vegetą Pikantną. Danie zalać wrzątkiem, aby przykryło warzywa i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 200°C około 50 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.
wskazówka:
Danie można wzbogacić odrobiną wytrawnego białego wina.