Nasze zainteresowanie kulinariami i gastronomią coraz mocniej przekłada się nie tylko na śledzenie różnych programów telewizyjnych, ale także na wzrost zainteresowania tym, co jemy. Nie wystarcza nam już wiedza, że coś jest smaczne i tanie, chcemy wiedzieć z czego jest zrobione.
PASZTET Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH.
Składniki produktu: wątróbki drobiowe, cebula, masło, jaja kurze, przyprawy. Pasztet z wątróbek doskonale komponuje się z bazylią, ogórkiem kiszonym, pomidorem. Może być podawany z chlebem razowym, a także z kromkami chrupiącej bagietki.
PASZTET Z SOCZEWICY.
Z nutą imbiru, gałki muszkatołowej i czosnku. Składniki produktu: soczewica czerwona, marchew, seler, cebula, masło, śmietana, jajka, przyprawy. Pasztet z soczewicy jest idealny do kanapek, ale także jako część dania głównego. Pokrojony w plastry i ułożony na półmisku świetnie komponuje się na imprezowym stole, jako przystawka lub zakąska.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z WINEM I MIODEM.
Składniki produktu: cebula czerwona, cukier żelujący, ocet balsamiczny, wino czerwone, miód, przyprawy. Konfitura z czerwonej cebuli pochodzącej z ekologicznej produkcji Folwarku Wąsowo z winem i miodem jest doskonała jako dodatek do dań z grilla i pasztetów z soczewicy i wątróbek drobiowych produkcji ABC Kuchni. Doskonale smakuje wytrawny deser z parfait z łososia, konfitury z czerwonej cebuli z miodem i winem i musu chrzanowego.
Włoska bruschetta z duszonymi grzybami
Składniki:
- jeden chlebek ciabatta
- słoiczek pasztetu z wątróbek drobiowych
- boczniaki 250 gram
- grzyby shitake lub pieczarki 250 gram
- jedna duża posiekana w piórka cebula
- dwa ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciabattę kroimy na 2-centymetrowe kromki, każdą z nich smarujemy pasztetem z wątróbek drobiowych. Zapiekamy w piecu w temp 150 stopni C przez 10 minut. W tym czasie w rondelku szklimy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzanki wyjmujemy z pieca na talerz i na każdej układamy gorące uduszone grzyby. Całość polewamy delikatnie oliwą. Możemy też posypać płatkami parmezanu.