Aby dieta przyniosła wymierny efekt musisz nauczyć się zwalczyć zachcianki związane z jedzeniem słodyczy. Myślisz, że nie potrafisz się im oprzeć, jak Eva Longoria? Oto triki, które pomogą ci poradzić sobie z apetytem na słodkości…
-
Sposób nr 1
Pilnuj regularnego jedzenia co 3–4 godziny. Dzięki temu nie doprowadzisz do dużych wahań glukozy we krwi, a tym samym twoje ochota na słodycze będzie znacznie mniejsza.
-
Sposób nr 2
Pij ciepłe, słabe herbaty między posiłkami. Pomogą ci wypełnić żołądek, przez co będziesz miała mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami.
-
Sposób nr 3
Nie kupuj słodkości do domu. Jeśli zawsze będziesz mieć je w zasięgu ręki, nie uda ci się od nich odzwyczaić.
-
Sposób nr 4
Potraktuj jako słodkość np. serek z owocami. Pamiętaj, że odchudzanie zawsze najpierw zaczyna się w głowie!
-
Sposób nr 5
Jeżeli koniecznie chcesz zjeść deser, wyjdź do kawiarni i zamów np. małe lody lub sorbet. Świadomość, że za deser musisz zapłacić większą kwotę, niż w sklepie sprawi, że znacznie rzadziej będziesz po niego sięgać.
-
Sposób nr 6
Włącz do diety dania z owocami. Dzięki nim posiłki staną się substytutami słodyczy, ale o stokroć zdrowszymi!
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: Koktajl z jogurtu naturalnego, brzoskwini, 2 łyżek płatków owsianych i łyżeczki migdałów.
II śniadanie: Kromka razowca z powidłami o dowolnym smaku.
Obiad: Polędwiczki ze śliwkami. Składniki: (dla 1 osoby) 120 g polędwicy wieprzowej, 5 węgierek, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu, koperek,sól, pieprz. Mięso pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Śliwki uduś z 2 łyżkami wody. Podsmaż na oliwie mięso, dodaj śliwki z syropem, zagotuj. Wlej jogurt, przypraw do smaku, jeszcze raz zagotuj. Posyp koperkiem, podawaj z sałatką z garści rukoli i kilku pomidorków koktajlowych, skropionych octem balsamicznym.
Podwieczorek: Szklanka soku owocowego świeżo wyciskanego.
Kolacja: Cukinia duszona, przygotowana z małej pokrojonej w kostkę cukinii (ugotowanej na parze i posypanej pokruszonym plastrem sera typu feta). Możesz ją przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i imbirem, polać sosem z łyżki oliwy i łyżeczki musztardy.
info.: Pani Domu
foto.: materiały prasowe