Sprawdzony przepis na pyszne ciasto rabarbarowe

Polub nas na Facebooku

Sezon rabarbarowy w pełni. Nie bójmy się z niego korzystać!

ciasto

Ekspresowe, proste i nieskomplikowane ucierane ciasto, idealnie współgrające z kwaskowatym rabarbarem. Wierzch wykańcza delikatna kruszonka. Ciasto jest miękkie, sprężyste, nie za suche, świeże nawet następnego dnia. Do ciasta można dodawać ulubione owoce.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do rabarbaru
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 300 g rabarbaru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, posypać cukrem i odstawić.
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną masę. Dodać cukier, dalej ucierać. Wbić jajka, jedno po drugim. Dodać przesiane suche składniki suche i połączyć.
Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 – 60 minut, do suchego patyczka.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 70 g mąki

Wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.