Sezon rabarbarowy w pełni. Nie bójmy się z niego korzystać!
Ekspresowe, proste i nieskomplikowane ucierane ciasto, idealnie współgrające z kwaskowatym rabarbarem. Wierzch wykańcza delikatna kruszonka. Ciasto jest miękkie, sprężyste, nie za suche, świeże nawet następnego dnia. Do ciasta można dodawać ulubione owoce.
Składniki:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do rabarbaru
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 300 g rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, posypać cukrem i odstawić.
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną masę. Dodać cukier, dalej ucierać. Wbić jajka, jedno po drugim. Dodać przesiane suche składniki suche i połączyć.
Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 – 60 minut, do suchego patyczka.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 70 g mąki
Wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.