GRZANIEC GALICYJSKI
(6 porcji)
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 pomarańcza
- 10 goździków
- 750 ml czerwonego wina
W rondelku połącz wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij sok do gotującej się wody. Wciśnij goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzuć skórkę do gotującej się wody. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskasz gęstą mieszankę. Wlej wino i gotuj aż będzie parować, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyjmij napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawaj grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).
KORZENNY PONCZ POMARAŃCZOWY
(4 porcje)
- 2 pomarańcze
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml)
- 2 małe laski cynamonu
- 2 całe gwiazdki anyżu gwiaździstego
- 4 goździki
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Obierz pomarańczę tak, aby stworzyć 4 spirale, odstaw. Wyciśnij sok z obydwu pomarańczy. Wymieszaj sok z czerwonym winem, cynamonem, anyżem i goździkami i dobrze podgrzej. Dodaj likier pomarańczowy i przecedź całość. Przelej do dekoracyjnych szklanek i przybierz każdą szklankę skórką pomarańczową.
GRZANIEC Z CZERWONYM WINEM, RUMEM I HERBATĄ
(8 porcji)
- 2 (750 ml) butelki czerwonego wina
- 250 ml rumu
- 3 szklanki czarnej herbaty
- wyciśnięty sok z 3 cytryn
- 500 ml świeżego soku z pomarańczy
- 200 g kostek cukru
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
Wetrzyj kostki cukru w cytryny i pomarańcze. Wlej do dużego garnka czerwone wino, rum, czarną herbatę, sok z cytryny i pomarańczy, kostki cukru, laski cynamonu i goździki. Podgrzewaj aż napój zacznie lekko bulgotać. Pij na gorąco.
GRZANIEC Z RODZYNKAMI I POMARAŃCZĄ
(3 porcje)
- 0,5 litra czerwonego wina
- 15 rodzynek
- 1 laska cynamonu
- 1 nieduża pomarańcza
- kilka goździków
- miód (do dosłodzenia, opcjonalnie)
Pomarańczę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki wraz ze skórką. Wino wlej do rondelka, dodaj pomarańczę, rodzynki, laskę cynamonu i goździki. Ewentualnie dosłódź do smaku miodem. Podgrzej, aż wino będzie bardzo gorące, ale uważaj żeby nie wrzało. Przelej do kubeczków, przecedzając przez sitko.
GORĄCA WHISKY PO IRLANDZKU
(1 porcja)
- 8 goździków
- 1 plasterek cytryny
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szkl. gorącej wody
- 45 ml irlandzkiej whisky
Wciśnij goździki dookoła plasterka cytryny i odstaw na jakiś czas. Wsyp cukier do kieliszka do wina. Umieść metalową łyżkę z wyżłobioną częścią do góry i wlej gotującą się wodę po łyżeczce. (w ten sposób unikniesz pęknięcia kieliszka). Pomieszaj wodę, aby rozpuścić cukier. Wlej whisky i dodaj plasterek cytryny. Zaparzaj przez 1 minutę i podawaj gorące.