Syrop z cebuli – i grypa Ci nie straszna!

Polub nas na Facebooku

Jakie znacie domowe sposoby na wzmocnienie odporności? Miód, sok malinowy, czosnek? A czy wiecie, że równie cudowne działanie na przeziębienie i grypę ma syrop z cebuli?

986748_40268588

zdj.: freeimages.com

Syrop z cebuli to fantastyczne lekarstwo na objawy przeziębienia i grypy, a także środek wzmacniający układ odpornościowy. Ma silne działanie dezynfekujące i łagodzące, to także bomba witaminowa! Cebula jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz niezbędnej dla dobrej odporności witaminy C oraz A, a także wielu minerałów – cynku, fosfory, wapnia i selenu. Domowy syrop zachowuje większość wartości odżywczych surowego warzywa.

Syrop jest naturalny i niezwykle skuteczny – doceniały go już nasze babki jako niezastąpiony lek na kaszel. Jednak jest to specyfik dość mocno obciążający wątrobę, dlatego niektórzy pediatrzy mają wątpliwości, co do stosowania go u dzieci.

Syrop z cebuli – przepis

Pokrój cebulę w talarki. Ułóż je warstwami w słoiku, każdorazowo przekładając łyżką cukru. Cebula puszcza sok już w chwilę po przygotowaniu. Zaleca się picie jednej łyżki każdego ranka w przypadku dorosłych, oraz jednej łyżeczki (o ile w ogóle) w przypadku dzieci.