Wraz z majówką rozpoczął się sezon grillowy. Nie jesteś jednak fanką tradycyjnej karkówki czy kiełbasy z rusztu? Z myślą o Tobie przygotowaliśmy dzisiaj zdrowe i szybkie przepisy, które zaskoczą wszystkich!
Ryby z grilla
Dobrze, aby zamiast mięsa w naszym menu częściej pojawiały się ryby. Stanowią one cenne źródło kwasów omega-3, wielu witamin, a także dostarczają nam białka i składników mineralnych. Dlatego fantastyczną alternatywą dla karkówki czy boczku może być właśnie grillowana ryba, która dobrze podana na prawdę cudownie smakuje, a także ma po prostu mniej kalorii. Wybraną rybę najlepiej jest delikatnie skropić cytryną i dodać ulubionych ziół oraz naturalnych przypraw. Tak przygotowaną zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na grilla.
Warzywa na patyku: czyli szaszłyki
Coraz większą popularnością cieszą się warzywa i często pojawiają się one na grillach. Aby zacząć spożywać więcej i. Jakie warzywa najlepiej jest grillować? Na pewno dobrze nada się marchew, bakłażan, cukinia, papryka, rzodkiewka, ogórek czy też cebula. Możemy dodatkowo skropić je oliwą z oliwek i dodać różnych przypraw, jak na przykład słodka papryka. Alternatywą mogą być też pokrojone warzywa w plastry, które rozłożymy na tacce, co da nam warzywne grillowane chipsy!
Domowe sosy
Bardzo ważną rolę na w czasie grilla odgrywają również sosy. Często stawiamy na kupne, nie zdając sobie z tego sprawy jak wiele dostarczają nam one kalorii i ile konserwantów często w sobie mają. Dlatego lepiej jest wykonać własny dip na bazie jogurtu naturalnego: w ten sposób możemy chociażby przygotować domowy sos czosnkowy, lecz również zaserwować sos barbecue z dodatkiem octu winnego, pomidorów lub śliwek oraz wina.
Tofu z grilla: jak je podać?
Smaczna przekąska dla wegetarian i wegan, czyli jak podać tofu z grilla, żeby rzeczywiście cieszyło nas aromatem! Tutaj najważniejsze jest, aby odpowiednio je zamarynować: do przygotowania możemy wykorzystać oliwę z oliwek, musztardę, sos sojowy, czosnek, cebulę i ostrą paprykę. Kostkę tofu koniecznie powinnyśmy pokroić w cieńsze plastry i długo moczyć. Nasze “steki” najlepiej jest włożyć na noc do lodówki, aby rzeczywiście przeszły nutami smakowymi!
Burgery z indyka
Świetną i zdrową opcją może być też burger z indyka. Zmielone mięso należy wymieszać z jajkiem i przyprawami, a następnie uformować. Kotlet kładziemy na ruszcie, na którym również smażymy wybraną bułkę. Podajemy z dużą ilością świeżych warzyw oraz domowymi sosami!
Grill może być zdrowy i zarazem smaczny. Wystarczy tylko nutka wyobraźni i możemy zaskoczyć gości niesamowitymi daniami!