Plaga współczesności, choroba cywilizacyjna, defekt urody – jakkolwiek by nie postrzegać otyłości, możemy się zgodzić co do jednego – staje się problemem coraz większej ilości osób, niezależnie od płci i wieku. I nie zawsze są one „same sobie winne”. Mimo prób odchudzania i prowadzenia reżimu żywieniowego, część z nich albo nie może schudnąć, albo wyniki ich wyrzeczeń są nikłe.
Nadwaga i otyłość to jedynie maski – objawy złożonych przyczyn, które powodują, że część z nas przybiera na wadze w sposób niekontrolowany.
– Warto zajrzeć pod maski otyłości. Warto zastanowić się, co tak naprawdę powoduje, że część ludzi tyje, a inni, w tych samych uwarunkowaniach, radzą sobie z kontrolą wagi – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej. – Zastanowienie się nad prawdziwymi przyczynami otyłości pomoże w zwalczaniu stereotypowego postrzegania osoby otyłej, a także w skutecznym doborze diety czy wręcz leczenia.
Otyłość bywa najczęściej wynikiem nieprawidłowego odżywiania się, nadmiernie energetycznych posiłków i siedzącego trybu życia, który nie jest naturalny dla człowieka. Jednakże błędy żywieniowe często popełniane są znacznie wcześniej – już w dzieciństwie, między innymi w wyniku zaniedbań rodziców. Dorośli, którzy byli otyli w dzieciństwie, mogą zmagać się ze zbędnymi kilogramami, nawet jeśli w późniejszym okresie prowadzili zdrowy tryb życia. Wszechobecny stres i tempo życia także sprzyjają tyciu – nerwy często zajadamy przekąskami, a spożywając posiłki w pośpiechu, nie zwracamy uwagi na to co jemy i w jakiej ilości. Często sięgamy po żywność wysoko przetworzoną i przesyconą konserwantami.
Chudnij z rozsądkiem.
Czy to, że nasza waga nie zawsze zależy tylko od nas oznacza, że nie warto się odchudzać i dbać o dietę? Oczywiście, że nie!
Należy jednak czynić to w sposób przemyślany i przy profesjonalnym wsparciu. W przeciwnym razie można nabawić się dodatkowych zaburzeń zdrowotnych. Współcześnie wizerunek osoby szczupłej, dbającej o kondycję i zdrowie staje się wręcz wyznacznikiem statusu społecznego. Stąd tak ważne jest profesjonalne podejście do sprawy bilansowania diety czy odchudzania. Kolorowe poradniki i „diety cud”, na które moda równie szybko przychodzi, jak przemija, przestają wystarczać. Istnieje zapotrzebowanie na profesjonalnie przygotowanych dietetyków, którzy będą potrafili ustalić przyczynę otyłości, dobrać i poprowadzić właściwą dietę.
– Na naszej uczelni kształcimy studentów na kierunku dietetyka, przygotowując ich do pracy pod względem solidnego wyposażenia teoretycznego oraz umiejętności praktycznych – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan WSEIiI. – Współcześnie dietetyk nie może skupiać się wyłącznie na tym co pacjent je, ale także na jego uwarunkowaniach psychospołecznych, a nawet rodzinnych. Tylko to gwarantuje powodzenie w zapewnieniu zdrowia i szczupłej sylwetki.
Bardzo ważne jest propagowanie wiedzy dotyczącej żywienia i zdrowego stylu życia. Dlatego już od najmłodszych lat rodzice, lekarze, pedagodzy i inni specjaliści powinni edukować dzieci na temat zdrowej i zbilansowanej diety.
info. i foto.: materiały prasowe