Soja obok pszenicy i ryżu zaliczana jest do najważniejszych ziaren świata. W Azji produkty spożywcze na bazie soi stanowią filar i podstawę pożywienia wielu milionów ludzi. Najbardziej rozpowszechnionym produktem spożywczym przygotowanym z ziaren soi jest tofu, często nazywanym serem z racji podobieństwa w procesie produkcji do twarogu z mleka krowiego.
Tofu, miękki biały serek uzyskany z mleka sojowego przed dodanie koagulatu (substancji która w mleku sojowym oddziela serwatkę i twaróg). Najczęściej środkiem zagęszczającym / ścinającym białko jest sól nigarii, siarczan wapnia, chlorek magnezu czy sok z cytryny.
Zwykle sprzedawane jest w kostce zanurzone w wodzie, w plastikowym lub kartonowym pudełku. Smak tofu jest neutralny, bardzo delikatny, nie narzucający się dlatego też jest wdzięcznym składnikiem wielu potraw nie tylko ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne ale przede wszystkim jako składnik który bardzo dobrze łączy się z przyprawami i sosami. W zasadzie chłonie je jak gąbka, dzięki czemu o końcowym jego smaku, decyduje sam kucharz.
Tofu jest pełnowartościowym produktem białkowym. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu zawiera około 80% tłuszczu roślinnego (tłuszcze nienasycone, kwas linolowy – CLA, lecytyna), który zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych.
Tofu jest niskokalorycznym doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i soli mineralnych:
- wart. energetyczna- ok. 90 kcal
- białko – 11,0g
- tłuszcz – 5,0g
- węglowodany – 0,4g
- cholesterol – 0,0g
- wapń – 146,0mg
- fosfor – 105,0mg
- żelazo – 1,7mg
- witaminy z grupy B – 0,09 mg (wartości podane na 100g produktu).
Jednak dokładne podanie zawartości składników odżywczych zawartych tofu jest trudne, ponieważ występuje ono w bardzo wielu odmianach.