Podróże kulinarne stają się coraz popularniejszą formą wakacyjnych wyjazdów oferowanych przez agencje turystyczne. Ciekawość nowych smaków i potraw przygotowywanych w oryginalny, regionalny sposób nie musi jednak wiązać się z wydatkami rzędu ekskluzywnej wycieczki. Na kulinarną wyprawę do słonecznej Toskanii możemy wybrać się w każdej chwili – choćby tylko na lunch.
Nadmorska, północna część Włoch ze stolicą we Florencji to jeden z najsłynniejszych regionów turystycznych w Europie. Tę popularność Toskania zyskała nie tylko ze względu na piękne krajobrazy, ale także z powodu swojej fenomenalnej kuchni.
– Paradoksalnie tajemnica toskańskich dań nie tkwi w skomplikowanych recepturach. Ta kuchniazachwyca świeżością składników, naturalnością i prostotą. Przykładem jest choćby słynna sałatka caprese, której przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
…i chrupiący pantofel
Jednak sama sałatka nie stanowi jeszcze prawdziwego toskańskiego dania, dopóki nie podamy jej z kapciowatym pieczywem. I choć nazwa nie brzmi dobrze, to trudno znaleźć Włocha, który nie przepadałby za ciabattą. Tak bowiem tłumaczy się słowo, opisujące wydłużony, lekko spłaszczony i niezwykle chrupiący chlebek. Ciabatta – czyli kapeć lub coś płaskiego, pogniecionego – to nieodłączny element włoskiej kuchni. Charakterystyczny kształt, wyborny smak i chrupiąca skórka to sekret odpowiednio dobranych proporcji mąki pszennej i drożdży, dlatego upiec naprawdę dobrą ciabattę jest niezwykle trudno. Na szczęście można posłużyć się Ciabattą Dan Cake Włoska Specjalność, którą wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika, by już po 20 minutach delektować się smakiem prawdziwego włoskiego pieczywa. Po jej spróbowaniu zrozumiemy dlaczego z miłości do ciabatty Włosi postanowili uszlachetnić nazwę swojego słynnego wypieku. Teraz słowo „ciabatta” tłumaczone jest najczęściej – nie jako „kapeć” – lecz „pantofel”. Niezależnie jednak od swojej nazwy, Ciabatta Dan Cake zawsze smakuje wyśmienicie, niczym na włoskiej plaży w Populonii.
Toskański lunch wg przepisu Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Potrzebujesz:
– Ciabattę Włoska Specjalność Dan Cake
– 2 dojrzałe pomidory
– 250 g sera mozzarella
– 125 g kaparów
– 100 g suszonych pomidorów
– ocet balsamiczny
– oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
– kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
– do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake
– kroimy pomidory na grube plastry, które potem kroimy jeszcze na pół. Tak samo kroimy ser mozzarella.
– układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
– doprawiamy szczyptą soli i pieprzu
– posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
– polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
– posypujemy bazylią
– sałatkę serwujemy razem z podpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.
Smacznego!
info. SERA GROUP