Latem, gdy słupek rtęci wznosi się znacznie powyżej 25 stopni Celsjusza, organizm bardziej niż zwykle narażony jest na odwodnienie. Wraz z potem tracone są cenne minerały i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co pić, by nawet podczas upałów zachować witalność i czuć się rześko?
Podstawą jest woda. Niskokaloryczna, gasząca pragnienie, uniwersalna. Dietetycy są zgodni co do faktu, że codziennie powinniśmy wypijać minimum 1,5 litra wody; podczas upalnej pogody – jeszcze więcej. Nie znaczy to jednak, że woda powinna być jedynym napojem w ciepłe dni. Równie dobrze sprawdzają się soki, ale tylko te naturalne, najlepiej ekologiczne i tłoczone na zimno. Ani na krok nie ustępują one poziomem wartości odżywczych sokom wyciskanym wprost z owoców i są doskonałym rozwiązaniem, gdy nie ma dostępu do świeżych owoców lub nie ma możliwości ich wyciśnięcia. Takie soki mogą stanowić idealną podstawę orzeźwiających koktajli, które na szczęście przestały być ekskluzywnymi napojami na specjalne okazje. Mix ulubionych soków z dodatkiem kilku kropel cytryny lub paru listków mięty będzie nie tylko smacznym i orzeźwiającym napojem, ale także potężną bombą witamin i minerałów, na utratę których jesteśmy szczególnie narażeni latem. Takim fantazyjnym, autorskim koktajlom możemy nadawać wymyślne, egzotyczne nazwy, jednak jeśli nie mamy pomysłu na ciekawy napój, zawsze możemy skorzystać z istniejących już receptur. Oto kilka interesujących przykładów:
Latin Lover
- 24cl Soku Ananasowego Rabenhorst
- 6 cl Soku z granatu Rabenhorst
- Odrobina soku z cytryny
Cherry Kiss
- 24 cl BIO nektaru wiśniowego Rabenhorst
- 6 cl Soku z czarnych porzeczek Rabenhorst
Jak je przygotować? Wystarczy wszystkie składniki wlać do shakera, dodać kruszonego lodu, dobrze wymieszać i gotowe! Takie koktajle nie tylko pysznie doskonale smakują, ale także pięknie wyglądają. Soki do ich przyrządzania powinny być naturalne i nie zawierać żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku. Tylko wtedy są naprawdę wartościowe i odżywcze. A wieczorem do tak przygotowanych koktajli możemy dodać miarkę alkoholu – wysokogatunkowej wódki lub brazylijskiej Cachaçy, by w jednej chwili przemienić je w smakowite imprezowe drinki na letnie party w ogrodzie lub na plaży.
Warto pamiętać, że popularne i dostępne wszędzie ,,soki” i ,,soczki” to tak naprawdę wysokosłodzone napoje, w najlepszym przypadku produkowane z zubożałych odżywczo koncentratów. Nie mają one żadnych wartości witaminowych i odżywczych, nie gaszą pragnienia, a zamiast orzeźwienia dostarczają tylko zbędnych kalorii. Soki naturalne, tłoczone na zimno to ich doskonały zamiennik, nie tylko o wiele zdrowszy, ale też dużo smaczniejszy.
Taki mroźny koktajl pozwala zapomnieć nieco o letniej spiekocie i sprawia, że nawet największe upały nie są aż tak dokuczliwe.