Prowadzenie restauracji wymaga zastosowania wielu udogodnień, które przyśpieszą proces przygotowania posiłków dla dużej liczby gości. Dotyczy to także zakupu specjalistycznych urządzeń, które sprawią, że kuchnia będzie po prostu lepiej funkcjonowała. Nowoczesne sprzęty sprawiają, że można gościom podać potrawy najlepszej jakości. Jednym z udogodnień, jakie oferują producenci małego AGD, jest profesjonalna wałkownica do ciasta. Jest to obecnie podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego, który ma swoim menu pizze, ciasta oraz ręcznie robiony makaron lub pierogi. Jak zatem wybrać wałkownicę do ciasta? Oto krótki poradnik.
- Wałkownica do ciasta – co to jest?
- Jakie możliwości oferuje profesjonalna wałkownica do ciasta?
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie konkretnego modelu?
- Z czego powinna być wykonana wałkownica do ciasta?
- Jak dbać o wałkownicę do ciasta?
Wałkownica do ciasta – co to jest?
Praktycznie w każdej regionalnej kuchni można znaleźć mączne potrawy. Wystarczy wspomnieć słynny na cały świat włoski przysmak, jakim jest pizza lub niezliczoną ilość pierożków w polskiej czy azjatyckiej kuchni. To wszystkie potrawy wymagają przygotowania odpowiedniej jakości ciasta. Oczywiście w tym wypadku warto korzystać z najlepszych składników, które wpływają na jakość posiłków. Jednak jest jeszcze jedna rzecz, która sprawi, że ciasto będzie idealne. Dla wielu osób ogromną rolę odgrywa grubość ciasta. Im cieńsze, tym lepiej. W takim wypadku przyda się profesjonalna wałkownica do ciasta, jaką można znaleźć pod następującym linkiem: gastroprodukt.pl/walkownice-do-ciasta. Ręcznie wałkowanie ciasta nigdy nie da pożądanych efektów, a przy tym zajmuje dużo czasu i miejsca. Dlatego producenci profesjonalnych sprzętów kuchennych opracowali projekt wałkownicy. Duża różnorodność produktowa może jednak przyprawić o zawrót głowy. Dlatego warto dowiedzieć się, co wyróżnia dobrą wałkownicę?
Jakie możliwości oferuje profesjonalna wałkownica do ciasta?
Wałkownica to urządzenie pozwalające na automatyczne rozwałkowanie ciasta. Urządzenie może działać na różnych obrotach, dzięki czemu z łatwością dostosujesz stopień rozwałkowania i grubość ciasta. Takie funkcje sprawiają, że uda Ci się dopasować ciasto do potrawy, co znacznie rozszerza możliwości przygotowania posiłków. Wałkownica przyda się przy ciastach na pierogi, makaron, czy kruche placki z owocami. Z takich urządzeń korzystają profesjonalni kucharze, którzy we włoskich restauracjach odpowiadają za przygotowanie idealnego ciasta do pizzy. Dlaczego warto zainwestować w urządzenie zwłaszcza w przypadku lokali gastronomicznych? W restauracjach dania przygotowuje się na dużo większą skalę niż w domu. to właśnie liczba gości determinuje, ile jedzenia trzeba przygotować. A przecież każdemu właścicielowi zależy na tym, aby przychodzących było jak najwięcej, ponieważ przekłada się to na zyski. W związku z tym należy przyśpieszyć wszystkie procesy gotowania posiłków, w tym także wałkowanie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie konkretnego modelu?
Decydując się na zakup wałkownicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na liczbę funkcji. Do najważniejszych opcji należy regulacja wałka. Im więcej opcji, tym lepiej. Warto także zwrócić uwagę na jej wydajność. Im większe urządzenie, tym więcej ciasta może rozwałkować. Tutaj trochę ogranicza powierzchnia, jaką dysponujesz w lokalu. Jeśli kuchnia jest mała i muszą się w niej zmieścić także inne urządzenia, to lepiej kupić mniejsze modele. W przypadku, gdy masz odpowiednią przestrzeń i wiesz, że dużo potraw wymaga wałkowania wybierz większy odpowiednik. Do ważnych elementów zalicza się wszystkie pokrętła. Powinny być wykonane tak, by nie urwały się nawet przy wysokim stopniu eksploatacji. Wałkownica musi być stabilna. Najlepiej, aby miała nóżki, aby można było wyczyścić powierzchnię pod nią.
Z czego powinna być wykonana wałkownica do ciasta?
Urządzenie tego typu muszą być wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwe w czyszczeniu i konserwacji. To wszystko daje wysokiej klasy stal nierdzewna. To właśnie to tworzywo sprawia, że wałkownica będzie sprzętem kupionym na długie lata. Plastikowe modele są tańsze, jednak nie zapewniają odpowiedniej wytrzymałości. Dodatkowo taki materiał o wiele łatwiej wyczyścić, a po wielu latach nadal wygląda elegancko. Inne tworzywa mogą dość szybko zmienić kolor. Estetyka wykonania również się liczy, nawet gdy goście nie wchodzą do kuchni. Warto także sprawdzić, czy pokrętła oraz interfejs są dobrze zaprojektowane. Intuicyjna obsługa przyśpiesza proces gotowania, dlatego skomplikowane urządzenia nie sprawdzą się w restauracyjnej kuchni. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się zaawansowane modele automatyczne, w których za pomocą jednego czy dwóch kliknięć wszystko jest gotowe do użycia.
Jak dbać o wałkownicę do ciasta?
W przypadku każdego urządzenia elektrycznego dużą rolę odgrywa właściwe czyszczenie sprzętu. Pomoże to zachować jego żywotność na dłużej. Czyszcząc wałkownicę, trzeba pamiętać o zachowaniu środków ostrożności, dlatego pierwszy krok to odłączenie od prądu. Stal nierdzewną można wtedy wyczyścić na sucho i na mokro przy użyciu małych szmatek. Duże kawałki ciasta najlepiej usunąć ręcznie. Nie zapomnij o tylnej części sprzętu.
Artykuł sponsorowany