Zobaczcie nasze propozycje na ten pyszny pomysł na Wielkanocne Śniadanie! Dodatkowo, nie będziecie musieli martwić się o kalorie.
Jaja wg Roberta Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 8 jajek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka słodka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Wszystkie żółtka i jedno całe jajko drobno posiekać, dodać musztardę francuską, jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Powstałym nadzieniem napełnić połówki jajek. Dodatkiem do jajek faszerowanych mogą być grzybki marynowane, orzechy, pomidorki lub ziół.
Jajka z otrębami i ziołami
Składniki:
- 6 jaj
- 1 op. otrębów owsianych np. Kupiec
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
- Sól ziołowa
- Pieprz
- Świeże mieszane kiełki do dekoracji
Wykonanie:
4 jajka ugotuj na twardo (około 7 minut) – zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone jajka ostrożnie, ale energicznie przekrój wzdłuż ostrym nożem uważając by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą łyżeczki wyjmij delikatnie jajko, skorupki zachowaj.
Jajko i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj surowe jajka, 4-5 łyżek otrębów owsianych i rzeżuchę. Dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem. Odłożone skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem. Na talerzyk wysyp otręby owsiane i panieruj w nich jajka, by wierzch był cały przykryty otrębami.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej (można ja delikatnie posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i kładź na niej jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu około 4-5 minut. Płatki muszą się zrumienić, a jajko w środku musi być ścięte. Jajka podawaj na sałatce z kiełków.
Jajka można przygotować wcześniej, a później odgrzać je tylko przez kilka minut w piekarniku.