Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.
Składniki:
– kości wędzone od schabu – ½ kg
– marchew – 1 średnia szt.
– seler – ½ średniej szt.
– woda – ok. 2,5l
– liść laurowy – 3 szt.
– ziele angielskie – 5-6 ziarnek
– gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml
– śmietana kwaśna 18% – 300ml
– sól, pieprz do smaku
– czosnek – 3 ząbki
– biała kiełbasa surowa – ½ kg
– jajka ugotowane na twardo
– Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
- Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
- Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
- Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Smacznego!
Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony