Nie od dziś wiadomo, że kuchnia włoska słynie z przepysznych dań i jest ulubioną wielu z nas. Dzisiejszy przepis na makaron z karczochami pochodzi z bloga Magdy, która we Włoszech mieszka od kilku lat i naprawdę zna się na gotowaniu! Pod adresem: http://cucinissima.wordpress.com/ możecie znaleźć mnóstwo przepysznych dań skomponowanych przez samą autorkę, która w magiczny sposób przeniesie nas do słonecznej Italii.
Makaron z karczochami
- 320g makaronu (paccheri, rigatoni, penne, fusilli)
- 4 karczochy
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- pecorino
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Obierz karczochy i pokrój w cieniutkie paseczki. Podczas przygotowania tego dania nie wrzucamy połówek karczochów do wody z cytryną, tylko szybko je kroimy i przenosimy na patelnię. Wrzuć karczochy na patelnię z oliwą z oliwek, czosnkiem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Smaż, aż będą miękkie. Na koniec smażenia możemy posypać karczochy sproszkowanym peperoncino.
W międzyczasie ugotuj makaron. Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z warzywami (już wyłączamy ogień pod patelnią), wymieszaj, obficie posyp utartym pecorino. Przed podaniem polej niewielką ilością oliwy z oliwek.
*Ciekawostka! Warto dodać, że karczochy zawierają wiele witamin i minerałów – wit. B, prowitamina A, wit. E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez, mają właściwości moczopędne i chronią wątrobę. Wspomagają proces odchudzania – zwłaszcza u osób cierpiących na otyłość brzuszną, pobudzają trawienie i lekko przeczyszczają. Z liści karczochów wytwarza się lekarstwa i lecznicze herbatki, które swój cierpki smak zawdzięczają substancji zwanej cynaryną. To właśnie jej zawartość obniża poziom cholesterolu oraz działa oczyszczająco.
Smacznego!