Zdobył popularność w dawnym Cesarstwie Austro-węgierskim. Choć pierwsze skojarzenie wiąże go z Wiedniem, strudel to także danie narodowe Węgrów, a po trosze i nasze, w końcu to także potrawa tradycyjna na Śląsku Cieszyńskim (od 2009 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych).
Zanim pierwszy raz zrobiłam strudel, musiałam przełamać strach na rzecz łakomstwa. Zrobienie tego ciasta przerażało: O matko – myślałam – jak ja je rozciągnę, w końcu ma być cienkie jak bibułka. Pewnie zrobię tyle dziur, że będzie przypominało koronkę i zamiast gospodyń z Cieszyna, o konkurencję będą się martwić panie z Koniakowa. I dalej – jak nawet rozciągnę, to na pewno nie zwinę, bo tam się jakieś czary z obrusem wyczynia. Na pewno wszystko popsuję, porwę, nie zwinę i w efekcie upiekę obrus z jabłkami…
Wszystko jednak okazało się w miarę proste, a zwijanie strudla stało się zabawne do tego stopnia, że robiłam je wtedy co kilka dni, karmiąc nim rodzinę, przyjaciół i każdego, kto tylko nawinął się pod rękę. Za każdym razem wywołując zachwyt i zdziwienie nad bibułkowym ciastem. I o dziwo nikt mi nie chciał wierzyć, że to wcale nie jest trudne…
Składniki:
• 30 dag mąki pszennej
• ½ łyżeczka soli
• 1 jajko
• ½ szklanki ciepłej wody
• 1,5-2 kg jabłek (np. antonówek lub szarej renety)
• 5 dag rodzynek
• 10 dag orzechów
• 30 ml rumu
• 4 łyżki brązowego cukru
• łyżeczka cynamonu
• 20 dag masła
• cukier puder
Przygotowanie:
Rodzynki zalać rumem. Na stolnicę przesiać mąkę, sól, dodać jajko i wodę. Wyrabiać przez kilka minut (w trakcie można uderzyć ciastem 2-3 razy o stolnicę).
Ciasto musi być dobrze wyrobione i mieć jedwabistą konsystencję. Uformować kulkę, przykryć miseczką i odstawić na 30 minut.
Obrać jabłka, pokroić na drobne plasterki. Rozpuścić masło.
Płócienny obrus wysypać mąką. Położyć na nim ciasto, rozwałkować na większy placek. Dłonie włożyć pod spód i rozciągać ciasto w kierunku zewnętrznym z każdej strony. Można również rozciągać ciasto, kładąc je na przedramionach. Gdy ciasto jest już bardzo cienkie najwygodniej jest rozciągać ciasto, leżące na stole.
Ciasto ma być bardzo cienkie, prawie jak pergamin. Należy uważać, aby nie zrobić w nim dziur. Ma powstać duży cienki płat ciasta. Odstawić na kilka minut. Odciąć grube brzegi. Ciasto posmarować częścią roztopionego masła. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Na 2/3 wysokości płata ciasta rozłożyć jabłka, po bokach należy pozostawić kilka centymetrów wolnego ciasta. Jabłka posypać cukrem, cynamonem, orzechami.
Wziąć w ręce rogi obrusu i delikatnie poruszając rękami zwijać ciasto w rulon, tworząc roladę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć obok obrusu, trzymając obrus i delikatnie nim potrząsając przetoczyć strudel na blachę. Uformować w taki sposób aby zmieścił się na blasze. Będzie miał kształt rogala. Posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. W trakcie pieczenia ponownie posmarować roztopionym masłem.
Po upieczeniu strudel posypać cukrem pudrem, podawać z angielskim kremem waniliowym lub prostym sosem waniliowym (300ml śmietanki 30% z nasionami wyjętymi z wanilii, dorzucić laskę wanilii z której usuwaliśmy nasiona oraz 3 łyżki cukru pudru zagotować, odstawić do wystygnięcia).
Wykonanie, aranżacja i zdjęcia:
Dorota Klusek-Kozłowska, autorka bloga kulinarnego kluseczka.com
facebook.com/pages/kluseczkacomkluseczka.com
Artykuł ukazał się w internetowym magazynie dla kobiet
VERONIQUE 03/2013