Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata, którą się dodaje do dania w trakcie pieczenia, błyszczy się i mieni ze względu na zawartość cukru. Przyrządzone w ten sposób potrawy nie tylko wyglądają szalenie smakowicie, ale zyskują też głęboki aromat, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie. Marynata to „must have” wszystkich zapracowanych i szukających oszczędności nie tylko w portfelu.
Teriyaki to japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono polegająca na pieczeniu lub grillowaniu mięsa i ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W Japonii ze względu na fakt, iż jest to kraj wyspiarski przyrządzane w ten sposób są głównie różne rodzaje ryb, a w Polsce najchętniej wykorzystuje się marynatę do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw. Hitem każdej imprezy staną się pieczone paseczki piersi kurczaka w teriyaki oraz duszone warzywa z datkiem marynaty (np. młode marchewki lub fasolka szparagowa). Jeśli natomiast w planach masz rodzinną uroczystość, uznanie gości zdobędą glazurowane steki wieprzowe, podane z sałatą lodową, pomidorami i odrobiną teryiaki, która wydobędzie świeżość składników.
Produkt stworzono głównie z myślą o poprawie smaku i wyglądu potraw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Samo marynowanie w teriyaki nie jest pracochłonne. Wystarczy pokroić mięso lub warzywa, dodać odrobinę marynaty i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a potem przyrządzić danie w swój ulubiony sposób. Taka oszczędność czasu bez ucieszy każdą studentkę, zapracowaną kobietę biznesu czy młodą mamę, która marzy o chwili wytchnienia i odrobinie czasu dla siebie samej.
Skąd w marynacie takie właściwości i głęboki smak? Tajemnicą jest jeden z jej składników, a konkretnie sos sojowy Kikkoman, który od 300 lat jest produkowany według oryginalnej receptury, jedynie z naturalnych składników (soi, pszenicy, wody i soli). Prawdziwa marynata teriaki, również nie zawiera sztucznych dodatków. W składzie znajduje się tylko sos sojowy, wino oraz cukier lub miód.
Ekspresowe dania z marynatą teryiaki Kikkoman:
Warzywa z grilla z pieczonymi ziemniakami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
- 4 duże ziemniaki
- 4 małe gałązki tymianku i rozmarynu
- 1 czerwona papryka
- 8 szalotki
- 250 g grzybów
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 10 łyżek marynaty Teriyaki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- papryka ostra
Przygotowanie:
Umyć ziemniaki i zioła. Każdy ziemniak wraz z dodatkiem oliwy, posiekanym tymiankiem i rozmarynem zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu przez około 35 minut.
Pozostałe warzywa: paprykę, cukinię pokroić w małe kawałki, obrać i poszatkować szalotki, grzyby i czosnek pociąć w paski. Dodać marynaty teriyaki, oliwy i ostrej papryki. Odstawić na 20 minut na bok, a następnie położyć warzywa na grill. Podpiekać warzywa ok. 15 minut, często obracając aby się nie przypaliły.
Ostrożnie odwinąć ziemniaki z folii i zrobić nacięcie w kształcie krzyża na górze. Ścisnąć je po bokach, aby się „otworzyły” i na górze umieścić grillowane warzywa. Całość można jeszcze raz podlać delikatnie marynatą.
Pieczone skrzydełka z marynatą Teriyaki
Składniki:
- 1kg udek kurczaka
- marynata teriyaki Kikkoman
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Umyj udka w ciepłej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym. Polej obficie marynatą teriyaki Kikkoman i przypraw pieprzem do smaku. Odstaw na pół godziny. Ułóż wcześniej marynowane udka w żaroodpornym naczyniu i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż udka zbrązowieją i uzyskają chrupiącą skórkę.