JESIENNO-ZIMOWA CHANDRA? ZAJEDZ SKOMPONUJ MENU, KTÓRE DODA CI OPTYMIZMU, A POMOŻE ZWALCZYĆ SPADEK
Tekst: Aleksandra Walawska – Przanowska
Jesienno-zimowa chandra, zwana sezonowym zaburzeniem afektywnym, jest reakcją na niedobór światła słonecznego. Choć może się wydawać, że nie mamy na nic ochoty i popadamy w ponure nastroje, to trzeba pamiętać, że jesień to najbarwniejsza z pór roku, a i zima ma wiele zalet. Mamy poczucie, że panujące warunki atmosferyczne sprzyjają jedynie siedzeniu w domu i wygrzewaniu się w zaciszu czterech ścian. Pamiętajmy jednak, że jest wiele możliwości, by w tym szarym czasie zadbać także o siebie.
Nabierz świeżości na powietrzu
Przede wszystkim, powinniśmy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Pozwoli nam to na zniwelowanie ospałości, poprawi nastrój i podniesiciśnienie. Jeśli to wciąż za mała motywacja, spróbujmy myśleć o tym, że podczas wykonywania różnych aktywności wytwarzają się endorfiny, czyli hormony szczęścia. Zwiększenie ich stężenia we krwi sprawi, że poczujemy radość, a nasze nastawienie i samopoczucie się poprawią.
Ponadto ruch sprawi, że nasz organizm zacznie domagać się innej diety. Jedzenie może być lekarstwem na problemy z koncentracją, osłabieniem, chandrą czy melancholią. By odzyskać pogodę ducha w te niesprzyjające dni trzeba wprowadzić parę zmian do jadłospisu.
Wybieraj tylko to co najlepsze
Należy skupić się na spożywaniu produktów wysokowęglowodanowych (zawierających cukry złożone). Nie objadajmy się czekoladą, która zadziała szybko, ale też szybko zostanie strawiona. Musimy mieć na względzie węglowodany złożone, które są trawione wolniej. Należy do nich m.in. błonnik i skrobia pochodzące z produktów zbożowych oraz pektyny występujące w sokach owocowych z jagód, marchwi czy buraków. Cukry złożone zapewnią nam odpowiedni poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego na nasze dobre samopoczucie. Sięgajmy po ciemne, pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki owsiane, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron. Ponadto wszystkie świeże warzywa będą „lekiem” na depresję. Jedzmy zatem fasolę, brokuły. Świetnym dodatkiem do diety są kiełki, orzechy oraz pestki. W tym okresie starajmy się unikać mocnej kawy i herbaty, lepiej sięgnąć po herbatki owocowe, zielone czy ziołowe.
Pokarmy antydepresyjne
Zwróćmy uwagę, by w jadłospisie były głównie produkty naturalne. Małoprzetworzona żywność – taka jak kasza, pieczywo pełnoziarniste, ryby, nabiał, chude mięso oraz świeże warzywa i owoce wpłyną korzystnie na nasz organizm, ale też na nasz nastrój.
Stres, stany depresyjne, chandra mogą wynikać z niedoborów mikro i makroelementów oraz z niewystarczającej ilości witamin w organizmie. Najczęściej odczuwamy niedobór witaminy B, potasu, magnezu i żelaza. Wówczas należy sięgnąć po produkty bogate w dane składniki.
Powrót uśmiechu
Nie dajmy się depresyjnej aurze. By nie wpaść w zły nastrój w ciągu dnia pamiętajmy o pokrzepiających węglowodanach, witaminie B dodającej nam optymizmu, witaminie C i magnezie zmniejszających poziom hormonów stresu. Zatroszczmy się o odpowiednią ilość żelaza i potasu wpływającą kojąco na układ mięśniowonerwowy. W okresie jesienno-zimowym korzystajmy z produktów poprawiających nasz stan duch. Mamy szeroką gamę możliwości, a repertuar żywnościowy jest rozmaity, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Z wykorzystaniem „pokrzepiającej” diety wzmocnimy system odpornościowy, obniżymy ciśnienie krwi, możemy zredukować wpływ stresu na nasz organizm. Ponadto uzupełnijmy dietę o odpowiednią ilość snu i wypoczynku, a jesienno-zimowa aura nie będzie nam straszna. Chciejmy zatroszczyć się o swoje zdrowie fizyczne i psychiczne, byśmy z nowymi siłami powitali za parę miesięcy wiosnę.
Witamina
Najlepszym źródłem są podroby, tuńczyk, mleko, jaja, nasiona orzechy, otręby, drożdże, warzywa ziemniaki.
Potas
Potas znajduje się w bananach, jabłkach, śliwkach, porzeczkach, suszonych morelach, nasionach, pomidorach, brokułach, ziemniakach gotowanych i pieczonych w łupinach, zielonej pietruszce, selerze, marchwi, kapuście. Dobrym źródłem są także produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo razowe, kasza gryczana oraz podroby i mleko.
Magnez
Magnez zawarty jest w zielonych częściach roślin. Magnez jest składnikiem kiełków zbóż, otrębów, kukurydzy, bananów, orzechów, migdałów, rodzynek, maku, kakao. Magnez zwiększy naszą odporność na stres.
Żelazo
Żelazo znajdziemy w produktach zwierzęcych: wątróbce, nerkach, sercu, rybach. Żelazo dostarczą nam również pełne ziarna zbóż, żółtka jaj, zielone warzywa, fasola, brukselka, buraki, boćwina, suszone owoce i suszone warzywa. Czynnikiem zwiększającym wchłanianie żelaza jest witamina C oraz takie produkty jak mięso, drób. Natomiast utrudniają wchłanianie żelaza składniki zawarte w mleku i przetworach mlecznych.
CIASTECZKA NA ZIMOWĄ CHANDRĘ:
Zestaw składników dobieramy w zależności od upodobań:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 6 orzechów włoskich
- 1 łyżka słonecznika
- kilka pokrojonych suszonych moreli lub daktyli
- 1 łyżka wody
- około 2-3 łyżek naturalnego miodu.
Sypkie składniki wymieszaj, dolej wodę, następnie miód, który powinien połączyć wszystkie składniki. Piecz ciasteczka na blasze na pergaminie przez ok. 10-20 min. w 160 stopniach.
Wypiek powinien delikatnie stwardnieć. Uważaj jednak, by ich nie spalić.