Zastanawiasz się jak zdrowo i smacznie ugościć swoich przyjaciół? Mamy rozwiązanie! Postaw na… bakalie! Jeszcze niedawno uważane były za rarytas i dodatek stosowany jedynie do świątecznych potraw, dziś coraz częściej sięgamy po nie jako alternatywę dla słonych przekąsek. Bakalie są zdrowe i wcale nie muszą być nudne – do wyboru mamy wiele różnorodnych produktów odmiennych w smaku i właściwościach.
Suszone owoce są słodkie i bardzo wartościowe. Rodzynki, dzięki dużej zawartości potasu, pomagają obniżyć ciśnienie. Według amerykańskich naukowców mogą się również przyczynić do zwalczania bakterii w jamie ustnej, a tym samym zapobiegania próchnicy. Spowalniają wypłukiwanie wapnia charakterystyczne dla okresu menopauzy, dzięki czemu w pewnym stopniu chronią przed osteoporozą. Morele są bogate w żelazo, dlatego są wskazane w sytuacjach, w których występuje ryzyko anemii (podczas odchudzania, u kobiet o obfitych miesiączkach). Regulują ciśnienie krwi, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Figi odtruwają i odkwaszają, pomagają w leczeniu wrzodów żołądka. Usprawniają działanie układu pokarmowego i zapobiegają… hemoroidom. Żurawina to najlepszy środek zapobiegający i leczący zapalenie pęcherza moczowego. Migdały zawierają dużo minerałów i kwasów tłuszczowych. Są bogate w witaminę E – silny antyoksydant opóźniający proces starzenia się komórek.
Chrupiące orzeszki – włoskie, laskowe, czy nerkowce – dbają o pamięć i serce. Są niezastąpionym źródłem witaminy E, która blokuje odkładanie się cholesterolu w żyłach. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości przeciwzapalne i także chronią przed złym cholesterolem obniżając jego poziom we krwi. Są bogate w minerały: potas, żelazo, cynk, fosfor, miedź, magnez oraz witaminy z grupy B. Zawierają dużo białka.