Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki. Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możemy użyć świeżych lub suszonych grzybów.
Ważnym komponentem zapiekanych dań jest ser żółty. Dlatego powinniśmy zwrócić uwagę, czy gatunek, który wybieramy będzie odpowiedni do obróbki termicznej.
– W przypadku dań zapiekanych warto sięgnąć po sery twarde i dojrzałe, które nie tylko nie zmienią swojego smaku i zapachu, ale też będą się dobrze topić i ciągnąć. Idealnie sprawdzi się ser Gouda (np. MSM Mońki). Pamiętajmy, że zapiekany ser jest nie tylko sycący, ale też uwielbiany przez dzieci. Zapiekanka z żółtym serem z pewnością zachęci nasze pociechy do zjedzenia posiłku – mówi Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Zapiekanka po nelsońsku
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 20 g suszonych podgrzybków
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
- mąka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
- majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180°C.