Zdrowa fasola

Polub nas na Facebooku

Fasola, uprawiana na całym świecie w różnych odmianach, zawiera wiele witamin i soli mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Możemy ją jeść praktycznie przez cały rok. Jednak najsmaczniejsza jest zimą i jesienią. Wyróżniamy 4 powody, dla których warto włączyć ją do swojej diety.

fasola

DLA SERCA

To bogate źródło odżywczego białka, które zawiera lizynę, potrzebną do produkcji karnityny, która wpływa korzystnie na nasze serce – wzmacnia je oraz zapobiega zawałom i chorobom niedokrwiennym serca. Fasola przeciwdziała też zakrzepom, nadciśnieniu i miażdżycy. Dba więc o serce. Już pół szklanki dziennie to sposób na serce w dobrej formie.

DLA KOŚCI

Fasola zawiera wapń, który wzmacnia kości i zęby. Poza tym białko fasoli, w porównaniu do zwierzęcego, nie przyspiesza utraty wapnia z moczem. Dzięki temu jest ważnym elementem profilaktyki osteoporozy.

DLA MÓZGU

Wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg. Dodatkowo poprawia koncentracje i pamięć, a wszystko dzięki zawartej w niej lecytynie. Dzięki obecności witamin z grupy B wycisza oraz uspokaja i wpływa pozytywnie na układ nerwowy.

DLA SYLWETKI

Jest źródłem błonnika, który jest źródłem energii i pomaga przedłużyć uczucie sytości. Dzięki temu pomaga w odchudzaniu. Poza tym hamuje produkcję kwasów żołądkowych, co pomaga osobom zmagającym się z nadkwasotą, zgagą i refluksem żołądkowo – przełykowym. Mimo to stanowi produkt kaloryczny. Pomaga jednak diabetykom, ponieważ zmniejsza uwalniania glukozy, a więc w kontroli poziomu glukozy we krwi.