Zdrowa gruszka

Polub nas na Facebooku

W diecie nie może zabraknąć świeżych owoców. Polecane są gruszki, które są zdrowe i mają właściwości lecznicze. Dlatego warto je spożywać o każdej porze roku.

pears_rdax_620x349

NA TRAWIENIE

Jest owocem, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Miękkie i dojrzałe ułatwiają trawienie, pobudzają przemianę materii i korzystanie wpływają na perystaltykę jelit. Zapobiegają także zaparciom, ale ich nadmierne spożywanie może spowodować biegunkę. Dlatego zalecany jest umiar. Soczysty i dojrzały owoc pomoże też ugasić pragnienie w gorący dzień. Na biegunkę najlepsze są gruszki gorzkie, cierpkie i mało soczyste, ponieważ zawierają garbniki o działaniu przeciwbiegunkowym.

Gruszka to bomba witamin i soli mineralnych, dlatego polecana jest nie tylko na trawienie, ale również jako ważne źródło cennych dla organizmu substancji. Jest źródłem witaminy A, C, E, PP oraz z grupy B: B1, B2, B3, B5 i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, selenu, cynku, jodu i boru. Zawiera także kwas cytrynowy i jabłkowy, czyli naturalne kwasy owocowe.

NA ODCHUDZANIE

Gruszka jest owocem niskokalorycznym, więc możemy ją jeść w różnych postaciach jak się odchudzamy i dbamy o linię. 100 g owocu zawiera około 57 kcal. Składa się głównie z wody –84% owocu. Poza tym zawiera mnóstwo błonnika – 4 g na owoc, co sprawia, że jest bardzo sycący i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

NA MYŚLENIE

Dzięki dużej zawartości boru wpływają korzystnie na pracę naszego mózgu. Pierwiastek ten odpowiada za lepszą koncentrację i wydajność mózgu. Dlatego regularne spożywanie gruszek pomaga lepiej pracować umysłowo. Dodatkowo bor zapobiega utracie wapnia z kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Wystarczy, że spożywamy jedną na kilka dni.