Zdrowe i słodkie

Polub nas na Facebooku

Jagielnik à la brownie

ciacho2– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
– szczypta soli
– 100 ml oleju rzepakowego
– 5 jajek
– szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
– 3 łyżki kakao (dla alergików może być karob)
– 2 duże łyżki miodu (może być też 3/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego albo 8- 10 zblendowanych daktyli)
– 3 garście posiekanych bakalii (wybierz swoje ulubione, ja preferuję suszoną żurawinę w towarzystwie orzechów laskowych, świetnie sprawdzą się też rodzynki, suszone morele i inne orzechy)
Kaszę opłucz na sicie przelewając kilkakrotnie na zmianę zimną i gorącą wodą. Przełóż do garnka i zalej dwoma szklankami wrzątku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 13-15 minut. Nie mieszaj. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki (oprócz bakalii) i zblenduj. Im lepiej rozdrobniona kasza, tym lepiej – ciasto będzie bardziej jednolite. Uzbrój się w cierpliwość i blenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaj posiekane bakalie, wymieszaj. Masę przelej do blachy 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 stopni C przez ok. 45 minut.

Dietetyczne trufle z daktyli

2403trufle-zdjecie-(1)Namocz daktyle w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, zblenduj je na gładką, jednolitą masę. Dodaj ulubione dodatki takie jak: cynamon, kakao i masło orzechowe lub migdałowe, rozdrobnione ulubione orzechy, czy suszone banany. Uważaj, żeby nie przesadzić z ilością bananów i orzechów, masa musi być wilgotna, żeby można było ulepić z niej kulki. Uformuj kuleczki. Obtocz je w wiórkach kokosowych i płatkach migdałowych.

fot. i przepis: www.zMizerami.pl.