Zdrowe migdały

Polub nas na Facebooku

Migdały to źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto je mieć w diecie. Ich obecność w jadłospisie zapobiega niektórym chorobom i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

migdały 

DLA SERCA

Migdały to przyjaciel naszego serca, ponieważ mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych, według amerykańskich naukowców. Ich spożywanie może również wzmocnić naczynia krwionośne oraz obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższać „dobry”, dzięki temu zapobiega miażdżycy, zawałom i innym chorobom serca. Pomagają też utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

DLA MÓZGU

Są najlepszym pokarmem dla naszego mózgu dzięki zawartości witaminy E i D oraz cynku.  Poprawiają czujność, koncentrację i zapamiętywanie oraz chronią przed uszkodzeniami, które wywołują wolne rodniki. Zawarta w nich witamina B2 działa pozytywnie na układ nerwowy.

NA CUKRZYCĘ                

Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwina stałym poziomie. Zjedzone po każdym obfitym posiłku (około 30 g) pozwalają zachować bezpieczny poziom cukru we krwi, a w ten sposób zapobiegają skokom poziomu cukru po dużym posiłku, które są niebezpieczne w przypadku cukrzycy typu 2.

NA ODCHUDZANIE

Mimo że są kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu, wspomagają odchudzanie. Wszystko dzięki temu, że zawierają błonnik, który poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe: jedno- oraz wielonienasycone. Są najlepszą przekąską, która zmniejszy apetyt na słodycze.

W CIĄŻY

Powinny pojawić się w diecie przyszłej mamy, ponieważ są źródłem kwasu foliowego. Kwas odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego i zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej. Dodatkowo pomagają na ciążowe dolegliwości: nudności i zgagę. Mogą je jeść też kobiety planujące ciąże.