Prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę oraz dobre samopoczucie na długie lata. Niemniej jednak wprowadzenie ich w życie wielu osobom sprawia niemały kłopot, zwłaszcza że zalecenia dietetyków często się zmieniają. Oto 4 uniwersalne zasady, których powinien przestrzegać każdy, dbający o zdrową i zbilansowaną dietę, a tym samym o swój wygląd i samopoczucie.
Regularne i niewielkich rozmiarów posiłki – dostarczone w ramach cateringu
Zasad dotycząca regularnego spożywania posiłków pozostaje niezmienna już od lat. Ważne, aby nie robić zbyt długich przerw pomiędzy nimi, tak aby nie powodować zbyt dużego spadku poziomu cukru we krwi, co prowadzi do uczucia wilczego głodu, spadku koncentracji czy w skrajnych przypadkach nawet do omdlenia. Ponadto, dzięki regularnym posiłkom organizm ciągle trawi pożywienie, przez co nie musi kumulować go „na później”, gdy nastąpi dłuższa przerwa. Ważne, aby posiłki były niewielkich rozmiarów, tak aby nie przeciążać zanadto układu pokarmowego. Najgorszą praktyką jest spożywanie jednego bądź dwóch wielkich posiłków zamiast kilku mniejszych. Optymalna ich ilość w codziennej diecie to 4-5. Niektórym osobom przygotowanie takiej ilości pełnowartościowych dań sprawia niemały kłopot, dlatego z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na codzienne gotowanie, skorzystaj z cateringu w Warszawie. Ciekawą ofertę znaleźć można tutaj: burakdieta.pl. Główną zaletą cateringu jest możliwość spożywania regularnych, niewielkich posiłków w dowolnym miejscu, bowiem potrawy dostarczone są w wygodnych pudełkach, które można zabrać ze sobą wszędzie.
Co powinna zawierać zdrowa dieta, a co należy z niej całkowicie wykluczyć?
Zdrowa, zbilansowana dieta powinna bazować przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych bądź przetworzonych w bardzo niewielkim stopniu. Jej podstawą powinny być:
- warzywa i owoce,
- chudy nabiał,
- tłuste ryby, będące źródłem dobrych kwasów tłuszczowych,
- produkty pełnoziarniste.
W naszym codziennym menu mogą znajdować się także suszone owoce czy orzechy, które same w sobie stanowią pełnowartościową, a zarazem smaczną przekąskę. Jakich produktów powinniśmy natomiast unikać? Powszechnie wiadomo, że w zdrowej diecie nie ma miejsca na słodycze, które są źródłem pustych kalorii, a co więcej, nie dostarczają zbyt wiele składników odżywczych. Z menu należy wykluczyć dania typu fast food, które zawierają sporo tłuszczów trans. W zdrowej diecie nie powinny znajdować się produkty przetworzone, zawierające sporą ilość konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. Warto mieć na uwadze, że tego typu żywność to przede wszystkim dania typu instant, po które chętnie sięgamy, nie mając pomysłu na smaczną kolację czy na obiad. Tego typu produkty zawierają także bardzo dużą ilość soli, którą powinniśmy w naszej diecie ograniczać do minimum, zastępując ją różnego rodzaju przyprawami. W kontekście napojów, nasza dieta powinna bazować na wodzie, lekkich herbatkach ziołowych bądź owocowych czy świeżo wyciskanych sokach, najlepiej warzywnych. Nie powinniśmy natomiast sięgać po:
- napoje gazowane,
- soki z kartonu,
- kawę,
- czarną herbatę.
Zbilansowana dieta przewiduje przyjmowanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie, choć w tym przypadku wiele zależy od aktywności fizycznej, jakiej zażywamy na co dzień, a nawet od pory roku. Zdecydowanie więcej płynów wypijamy latem; po wodę częściej sięgają też osoby bardzo aktywne na co dzień.
Artykuł sponsorowany