Zdrowe placki na śniadanie

Polub nas na Facebooku

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie powinniśmy nigdy o nim zapominać, bądź też celowo go omijać. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne i zdrowe placki, które dodadzą wam energii na bardzo długo.

Omlet ze szczypiorkiem i pomidorem.
Zamiast jajek na miękko, na twardo lub zamiast jajecznicy – błyskawiczny omlet z niewielu składników.

omlet

  • 3 jajka
  • 1 pomidor
  • szczypiorek/ albo pietruszka
  • pieprz i sól, można dodać zioła wg upodobań

Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy przyprawy, pokrojony w kostkę pomidor, i cienko posiekany szczypiorek. Wlewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy 1-2 minuty pod przykryciem. Wyłączamy ogień i nie zdejmując przykrywki czekamy 2 minuty aby omlet ściął się jeszcze trochę z góry.

Dietetyczne placuszki z tuńczykiem.
Do spożycia na ciepło z dodatkiem pesto lub dietetycznego sosu czosnkowego albo na zimno.

  • 3 jaja
  • 120g tuńczyka w sosie własnym, kawałki (1 puszka)
  • 60g otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy odsączone kawałki tuńczyka, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany szczypiorek i wszystkie pozostałe składniki oprócz oliwy. Oliwę rozgrzewamy na gorącej patelni i smażymy na niej z obu stron, małe (około 5 sztuk) lub większe (3 sztuki) placki.

Placki owsiane z bananem.
Banan i banalnie prosty przepis.

placek

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • dojrzały banan
  • 1 jajko

Płatki owsiane mieszamy z jajkiem, dodajemy pokrojony banan, dusimy wszystko widelcem, aby składniki połączyły się w jedną całość. Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą łyżki wrzucamy i formujemy dowolną ilość placuszków – ważne by nie były zbyt cienkie. Smażymy 2 minuty pod przykryciem, następnie przewracamy na drugą stronę. Możemy posmarować je potem konfiturą, wedle życzenia.

Smacznego dnia!