Zdrowi i piękni po 40 – stce.

Polub nas na Facebooku

 

Szałowa fryzura, modne ubranie, świetne kosmetyki – na pewno poprawią samopoczucie każdej kobiety, niezależnie od wieku. Ale receptą na piękny wygląd i dobre samopoczucie, niezależnie od płci, jest zbilansowany jadłospis i regularna aktywność fizyczna. Szczególnie jest to ważne po 40. roku życia, kiedy zmienia się nie tylko nasze ciało, ale także zapotrzebowanie na składniki codziennych posiłków.

Mniej elastyczna skóra, zwiększone ryzyko osteoporozy, podwyższony poziom cholesterolu, obniżenie poziomu hormonów płciowych, zaparcia – to najczęstsze problemy pojawiające się po 40-tce. Spożywane posiłki powinny dostarczać odpowiednich ilości białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych.  – Na pewno w naszym menu nie powinno zabraknąć produktów mlecznych, pokarmów obfitujących w witaminę A oraz w witaminy z grupy B, potraw bogatych w błonnik, karetonoidów, a także produktów korzystnie wpływających na poziom hormonów płciowych – radzi Patrycja Szewczyk-Nagietowicz z Centrum Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego w Radlinie.

Produkty mleczne są źródłem wapnia, który korzystnie wpływa na tkankę kostkę i obniża ryzyko osteoporozy. Szczególnie zbawienne będą te fermentowane, jak na przykład maślanki czy kefiry, które dodatkowo obniżają poziom cholesterolu. Witamina A oraz witaminy z grupy B poprawiają kondycję naszej skóry. Źródłami witaminy A są mleko, żółtka jaj, produkty mleczne i niektóre tłuste ryby. Natomiast prowitaminę A, czyli beta karoten, znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego (np. w marchwi, pomidorach, sałacie, pietruszce, boćwinie, pomarańczach). Witaminy z grupy B występują z kolei w produktach roślinnych (pełnoziarniste pieczywo, kasze, zielone warzywa liściaste, migdały, orzechy i nasiona) oraz w produktach zwierzęcych (jaja, podroby, drób, mleko i jego przetwory). Przykre objawy zaparć zniweluje natomiast błonnik, który znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, ciemnych kaszach, w ryżach i makaronach.

Zadbajmy również o obecność w naszych posiłkach karetonoidów. To barwniki obecne w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, które mają działanie przeciwutleniające i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Znajdziemy je m.in. w pomidorach, dyni, marchwi, papryce.

Po 40. roku życia dokuczliwe bywają objawy menopauzy i andropauzy. Tu pomocne będą produkty sojowe. To, czy soja rzeczywiście łagodzi objawy menopauzy, jest sprawą kontrowersyjną. Jedne badania potwierdzają jej skuteczność, inne nie.  Jedno jest pewne: produkty sojowe bogate są w białko wiążące hormony płciowe na odpowiednim poziomie. Na pewno więc nam nie zaszkodzą. – Mężczyźni powinni również dodatkowo dbać o prawidłową podaż cynku w diecie, który podnosi poziom testosteronu. Źródłem tego składnika są owoce morza, orzechy, pełnoziarniste pieczywo, nabiał, chudy drób – zaleca dietetyk z Centrum Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego.

Poza zbilansowanymi posiłkami, pamiętajmy też o odpowiedniej podaży płynów – szczególnie wody, która nawilży skórę od środka i jest jednym z najlepszych „kosmetyków”. Woda nie może być magazynowana, więc powinna być regularnie dostarczana do naszego organizmu. Najlepiej pijmy małymi porcjami, w ciągu całego dnia.

A czego powinniśmy się wystrzegać w naszej diecie, jeśli przekroczymy 40-tkę? – Nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych, a więc słodyczy – odpowiada Patrycja Szewczyk-Nagietowicz. – Tych składników wystrzegajmy się jednak w każdym wieku, nie tylko po 40-tce. Jako przekąski raczej zalecam sięganie po nabiał bez dodatku cukru, orzechy, nasiona, owoce czy warzywa – dodaje.

info. i foto.: INTRO PR