Czy zdrowe odżywianie i krótki czas przyrządzania potraw mogą iść w parze? Jak zapewnić sobie pełnowartościowy posiłek i przy okazji nie spędzić całego dnia w kuchni? Dlaczego warto spożywać warzywa kapustne?
Dla wszystkich zabieganych, zajętych, odkładających posiłki na później, marudzących przy jedzeniu warzyw, a jednocześnie pragnących odżywiać się zdrowo i świadomie odpowie na powyższe pytania Małgorzata Kujawiak, Manager ds. Handlu i Marketingu z firmy Aves Sp. z o.o.
Doskonale wszystkim znane warzywa kapustne: brokuł i kalafior – to skarbnica witamin i składników odżywczych. Niestety ze względu na czas przygotowania oraz specyficzny smak i zapach nie goszczą w naszym jadłospisie zbyt często. Jak nie zrezygnować z ich obecności w diecie bez uszczerbku na wolnym czasie i przy okazji cieszyć się doskonałym smakiem i ciekawą formą podania, opowie specjalista z firmy Aves.
Po pierwsze: Dania zawsze na czas.
Pośpiech i brak umiejętności kulinarnych to najczęstsze powody chaotycznego odżywiania się. Podjadane w ciągu dnia dla zabicia głodu snaki i słodycze nie są w jednak stanie zastąpić ciepłych posiłków, będących podstawą dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
„Potrawy garmażeryjne idealne są dla osób żyjącym w biegu, dla których priorytetem jest szybkość przygotowania posiłku, przy jednoczesnym zachowaniu jego wysokiej jakości odżywczej. Kilkuminutowa obróbka termiczna – dokładnie 4-5 minut na rozgrzanym oleju w temperaturze 150 – 160 stopni C w przypadku Brokułu i Kalafiora panierowanego firmy Aves, jest tego najlepszym przykładem. W zaledwie kilka chwil możemy zapewnić sobie i swoim bliskim ciepły i odżywczy posiłek” – tłumaczy Małgorzata Kujawiak.
Warto wspomnieć, że czas, który poświęcamy na przyrządzanie potraw garmażeryjnych może być wprost proporcjonalny do ich jakości.
„Firma Aves zapewnia odbiorcom produkty zgodne ze standardami i normami Unii Europejskiej, a wyroby produkowane są wyłącznie z najlepszych surowców. Nowości AVES – Brokuł panierowany i Kalafior Panierowany, pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych warzyw, od sprawdzonych dostawców. Kładziemy nacisk również na walory wizualne i smakowe, dlatego różyczki brokułu i kalafiora zostają delikatnie rozdzielone i obtoczone w naturalnej panierce, która po obróbce termicznej staje się pachnąca i chrupiąca” – wyjaśnia Pani Małgorzata.
Po drugie: Zdrowie zawsze w gotowości
Brokuły wykazują przede wszystkim działanie przeciwnowotworowe, za sprawą aktywnych składników takich jak sulforan, beta – karoten, izotiocyjany, indol – karbinol i chlorofil. Sulforan, znajdujący się również w kalafiorze wspomaga układ immunologiczny, pobudzając enzymy o działaniu przeciwnowotworowym. Co więcej, brokuły i kalafior to bogate źródło minerałów – fosforu, wapnia, potasu, manganu, żelaza, magnezu oraz witamin A, (beta – karotenu), B1, B2, B6, C, K, PP, kwasu foliowego i pantotenowego. Ze względu na właściwości zdrowotne, powinniśmy je zatem spożywać jak najczęściej, również w formie mrożonej.
„Brokuł i kalafior docenili już starożytni Rzymianie i Grecy. To bardzo ważne warzywa ze zdrowotnego punktu widzenia. Będąc odmianą kapusty warzywnej, stanowią źródło witaminy C, karotenu, wapnia i żelaza i innych ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu substancji odżywczych. Zdajemy sobie sprawę, że wiele osób obawia się mrożonych potraw, poddając w wątpliwość zarówno właściwości odżywcze, jak i ich jakość. Głębokie mrożenie jest jednak najlepszą formą konserwacji żywności, gdyż pozwala zachować witaminy, sole mineralne, składniki odżywcze, kolor i smak pierwotnych produktów” – wyjaśnia Pani Małgorzata.
info. i foto.: materiały prasowe