Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba przewodu pokarmowego, która dotyka coraz większą liczbę osób. Jej cechą charakterystyczną są częste bóle brzucha, biegunki i/lub zaparcia czy wzdęcia. Mimo prowadzonych badań, lekarze nadal nie są zgodni co do przyczyn tego zaburzenia. Za czynniki ryzyka uważa się przewlekły stres oraz dietę i ogólny styl życia. Czy da się kontrolować objawy jelita drażliwego za pomocą odpowiedniej diety? Tego dowiesz się poniżej!
Jak rozpoznać zespół jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego jest jednym z najczęstszych zaburzeń czynnościowych jelit, dotykającym aż 3,8% populacji. Choroba ta jest wieloczynnikowa, głównie związana z zaburzeniem osi mózg-jelito. Układ pokarmowy, dzięki licznym połączeniom nerwowym i neuronowym, określany jest jako „drugi mózg”. Problemy w przekazywaniu informacji między neuronami w jelitach mogą prowadzić do zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego. Objawy zespołu jelita drażliwego mogą obejmować biegunki, zaparcia lub oba te stany jednocześnie, a także ból brzucha, wzdęcia, zmiany w uformowaniu stolca, refluks i dyskomfort w lewym podbrzuszu. Diagnoza wymaga stwierdzenia nawracającego bólu brzucha przynajmniej raz w tygodniu przez ostatnie trzy miesiące, z początkiem objawów nie wcześniejszym niż sześć miesięcy temu. Przydatne mogą być badania laboratoryjne, takie jak morfologia krwi czy odczyn Biernackiego.
Czego unikać przy zespole jelita drażliwego?
Różnorodność objawów tego schorzenia sprawia, że nie istnieje jeden uniwersalny plan żywieniowy dla osób cierpiących na tę chorobę. Jednakże istnieje szereg sugestii, które z pewnością pomogą nam złagodzić nieprzyjemne objawy. Czego nie jeść chorując na zespół jelita drażliwego? Wybór produktów zależy tu oczywiście od postaci choroby. Czasami nie wystarczy tylko zdrowo się odżywiać. Przy zespole jelita drażliwego z biegunką należy unikanie warzyw strączkowych, cebulowych, kapustnych, smażonych potraw, owoców bogatych w błonnik, pełnoziarnistego pieczywa, tłustych mięs, smażonych jaj, smalcu, boczku, śmietany, octu, musztardy, ostrych przypraw oraz mocnej kawy, herbaty, napojów alkoholowych i gazowanych. W przypadku zaparć nie należy jeść warzyw strączkowych, cebulowych, kapustnych, smażonych potraw, błonnikowych owoców, pieczywa pszennego, białego makaronu i ryżu, tłustego mleka i serów, tłustych mięs, boczku, śmietany, octu, musztardy, ostrych przypraw oraz napojów gazowanych, słodzonych i alkoholowych.
Co należy jeść przy zespole jelita drażliwego?
Przede wszystkim warto spożywać posiłki w regularnych porach. W przypadku zespołu jelita drażliwego zalecane jest nieprzejadanie się, aby znacząco nie pobudzać jelit – wskazane będzie spożywanie 5 małych posiłków dziennie. Co jeść przy zespole jelita drażliwego? Jeśli chorujemy na zaparciową formę tej choroby, kluczowym składnikiem naszej diety powinien być błonnik, który działa prebiotycznie, wspierając zdrową florę bakteryjną jelita grubego i zapobiegając zaparciom. Aby zapewnić sobie dietę wysokobłonnikową, zalecane jest spożywanie otrębów, powinniśmy spożywać też takie produkty jak pieczywo z ziarnami, śliwki, rodzynki, buraki, jogurty, kefiry, chude białe mięso czy oliwę z oliwek. Przy biegunkowej formie tej choroby warto jeść produkty pszenne, biały ryż, chude białe mięso (najlepiej gotowane), masło, kisiele.
Zespół jelita drażliwego to złożone schorzenie, którego konkretna przyczyna nie jest do końca znana. Aby kontrolować objawy, warto wiedzieć, co powinno się jeść, a czego powinno się unikać w swoim jadłospisie.