Ziarna słonecznika na zdrowie!

Polub nas na Facebooku

Ziarna słonecznika to zdrowa przekąska. Jednak 100 g pestek to 570 kcal, dlatego warto zachować umiar albo wykorzystać je jako dodatek do potraw przez cały rok. Są jednak niedoceniane w kuchni mimo właściwości zdrowotnych.

Bez-nazwy-19 

Warto jeść ziarna słonecznika z czterech powodów. Po pierwsze, to źródło cennych witamin i pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Zawierają witaminę A, D, E i z grupy B: B1, B3, B6 oraz wapń, potas, żelazo, selen, cynk i kwasu foliowy. Poza tym mają dużo białka i zdrowych tłuszczów: nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6 i omega – 3.

Po drugie, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a dzięki temu zapobiegają miażdżycy i chorobom sercowo – naczyniowym. Są zatem elementem profilaktyki. Dodatkowo obniżają także ciśnienie krwi.  Dlatego są dobre dla naszego serca!

Po trzecie, jako źródło witamin z grupy B, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, a więc są odpowiedzialne za nasze zdrowie psychiczne. Poza tym wpływają też na pamięć, koncentrację i samopoczucie. Podnoszą odporność organizmu.

Po czwarte, zawierają błonnik, dzięki czemu wpływają na pracę układu pokarmowego oraz przedłużają uczucie sytości, a dzięki zawartości wapnia wzmacniają kości. Natomiast zawarty w nich magnez pomaga walczyć ze stresem, uspokaja i poprawia koncentrację, dlatego można je jeść przed egzaminem.

Ziarna słonecznika są tanie, zdrowe i smaczne. Oprócz wartości prozdrowotnych, posiadają walory smakowe, dlatego warto je dodać do diety.